Nagyvilág

Újságíró-gyilkossággal viccelődött a cseh elnök

Nem ez volt az első aljas megjegyzése.

Szeretem az újságírókat, ezért egy különleges fogadást szervezek számukra ma este a szaúdi követségen – „viccelődött” Miloš Zeman cseh elnök az Euronews tudósítása szerint, nyilvánvalóan arra utalva, hogy október 2-án brutálisan meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi disszidens szaúdi újságírót a királyság isztambuli konzulátusán.

A Riporterek Határok Nélkül közleményben ítélte el az államfő megjegyzését, ami szerintük a lehető legrosszabb vicc az újságírók kárára, és úgy gondolják, Zemannak bocsánatot kellene kérnie. Aggasztónak találják ugyanis, hogy az elnök újabb, újságírók elleni támadásokat tüzelhet az ilyen megnyilvánulásaival.

Ráadásul nem ez volt az első eset: Zeman tavaly Vlagyimir Putyinnak poénkodott azzal, hogy „túl sok itt az újságíró, el kellene őket tüntetni”, egy sajtótájékoztatón pedig – egy héttel Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő felrobbantása után – meglengetett egy játék-kalasnyikovot, amire az volt írva, hogy „újságíróknak”. (Fotó: Europress – Ralf Hirschberger / dpa / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik