Nagyvilág

Málta visszavonná a meggyilkolt újságírónőt rágalmazással vádoló bank licenszét

Málta pénzügyi szabályozó szervezete a Pilatus bank tulajdonosával szemben felmerült jogi aggályok miatt fordul az Európai Központi Bankhoz.

Málta pénzügyi szabályozó szervezete, az MFSA az Európai Központi Bankhoz fordul, hogy vonja be a Pilatus magánbank licenszét. A bank akkor vált ismertté, amikor a tavaly októberben felrobbantott máltai oknyomozó újságírónő, Daphne Caruana Galizia 2017 tavaszán pénzmosással és egyéb bűncselekményekkel vádolta meg. Az MFSA azonban nem Galizia vádjai után, hanem a Pilatus tulajdonosával, Ali Sadr Hasheminejaddal szemben felmerült más jogi problémák miatt fordult az EKB-hoz.

Az iráni származású Sadr-t márciusban tartóztatták le az Egyesült Államokban. A vád szerint a férfi kijátszotta az USA Iránnal szembeni gazdasági szankcióit, és az Egyesült Államok pénzügyi rendszerén keresztül juttatott több mint 115 millió dollárt Venezuelából Iránba. Sadr-t óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de nem hagyhatja el az USA területét.

A máltai közvélemény még tavaly áprilisban ismerhette meg a férfi nevét, Caruana Galizia ugyanis ekkor írta meg, hogy a hozzá eljutott dokumentumok alapján Joseph Muscat miniszterelnök felesége a tulajdonosa az Egrant Inc. nevű offshore-cégnek, amelyet a Panama-iratok középpontjában álló Mossack Fonseca alapított. Az újságírónő állítása szerint a cég számlájára érkeztek kifizetések az azerbajdzsáni elnök lányától is, méghozzá a Sadr bankjánál, a Pilatus banknál nyitott számlákon keresztül.

A sztori kirobbanásának éjszakáján videóra vették, ahogy a bankvezér és egy embere dokumentumokkal teli táskákkal hagyják el a bank székhelyének épületét.

Az eset után a Muscat vezette Munkáspárt gyűlöletbloggernek nevezte Galiziát, a miniszterelnök pedig azt mondta, hogy a vád „Málta történelmének legnagyobb politikai hazugsága”. Muscat egy évvel mandátumának lejárta előtt előre hozott választást kezdeményezett az ügy miatt, és a pártja a botrány ellenére megnyerte azt.

Joseph Muscat
Fotó:Filippo Monteforte / AFP

A Pilatus bank és a tulajdonos Ali Sadr Hasheminejad Arizonában (itt volt bejegyezve Galizia blogja) beperelte az újságírónőt rágalmazásért, azonban a pert Galizia októberi meggyilkolásának másnapján törölték. Halála idején 42 jogi eljárás folyt az újságírónő ellen rágalmazás miatt.

Hogy történhet, hogy egy biztonságos országban egyszer csak felrobbantanak egy újságírót?
Daphne Caruana Galizia fél órával a halála előtt arról írt, hogy egyre elkeseredettebb, mert a kormányt nem lehet elszámoltatni.

A gyilkosságot Muscat a sajtószabadság elleni barbár támadásnak nevezte, és javasolta, hogy részesítsék jutalomban a gyilkos nyomravezetőjét. Caruana Galizia fiai azonban nem támogatták a javaslatot, és a kormányfő lemondását követelték, ugyanis szerintük felelősséget kellett volna vállalnia azért, hogy nem tudta biztosítani az alapvető szabadságjogokat.

Nem érdekel minket egy olyan ítélet, amely után az anyánk meggyilkolásából hasznot húzó kormánytagok azt mondhatják, hogy igazságot szolgáltattak.

Az Európai Bankhatóság februárban indított vizsgálatot a Pilatus ellen az Európai Bizottság és az Európai Parlament kérésére. A bankhatóság a Pilatusszal szemben felmerülő problémák mellett azt is vizsgálta, hogy a máltai pénzügyi szabályozó szervezet, az MFSA képes-e szabadon és érdekmentesen végezni a munkáját. Az intézmény tisztviselői ugyanis ekkor még azt mondták az európai parlamenti képviselőknek, hogy nem találtak semmit, ami indokolná a Pilatus licenszének visszavonását. Most viszont éppen ők azok, akik ezt kérik az Európai Központi Banktól.

Kiemelt képünkön megemlékezés Daphne Caruana Galizia halála után.Fotó: Lena Klimkeit/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik