Nagyvilág

Azonosították a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A máltai rendőrség azonosított egy – legalább három máltai személyből álló – csoportot, amely feltehetően a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő elleni, tizenhárom hónappal ezelőtti merénylet mögött áll – írja az MTI a Sunday Times of Malta című, vasárnaponként megjelenő máltai lap alapján. 

Az újság nem tette közzé a gyanúsítottak nevét, de nevük elhallgatását kérő, a nyomozás vezető magas rangú rendőrtisztekre hivatkozva azt írta, hogy a „nyomozás igen előrehaladott szakaszban” van.  A rendőrség egyelőre nem kommentálta a lapértesülést.

A lap által idézett vezetők azt nem közölték, meddig tart még a nyomozás, illetve vannak-e új előállítottak.

A korrupcióellenes blogot író Daphne Caruana Galiziát a gépkocsijára rejtett pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében. Az újságíró politikai ügyekkel foglalkozott, a balközép kormány korrupciós ügyeit igyekezett feltárni. A gyilkosság megrázta egész Európát és megkérdőjelezte a földközi-tengeri szigetország jogállamiságát. A gyilkosság végrehajtásával gyanúsított három férfi lassan egy éve őrizetben van, de mindnyájan ártatlannak mondják magukat. A bíróságra benyújtott bizonyíték szerint a három férfi megrendelésre hajtotta végre a merényletet, helyezte el a pokolgépet az újságírónő kocsijában, és ők hozták működésbe SMS segítségével.

Hogy történhet, hogy egy biztonságos országban egyszer csak felrobbantanak egy újságírót?
Daphne Caruana Galizia fél órával a halála előtt arról írt, hogy egyre elkeseredettebb, mert a kormányt nem lehet elszámoltatni.

A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen. A Sunday Times értesülései szerint a nyomozók úgy tudják, hogy

a most leleplezett értelmi szerzőknek több indítéka is volt, és találkoztak, hogy felbéreljék a merénylőket. A lap forrásai azt nem közölték, hogy a megrendelők bűnözői, üzleti vagy politikai körökhöz tartoznak-e.A nyomozók állandó kapcsolatban állnak az Európai Unió rendőri szervével, az Europollal, és az utóbbi hetekben, az ügy megoldásának közeledtével jelentős mértékben fokozódott köztük az együttműködés – írta a valettai újság.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Matthew Mirabelli

Ajánlott videó

Olvasói sztorik