Nagyvilág

A felkavaró fotó, ami a menekültek elszántságát szimbolizálja

Az elszántság nem ismer határokat, ezt szimbolizálja az a sokkoló felvétel, amelyen apa és lánya fekszik élettelenül a saras vízben a Rio Grande folyó partjainál.

A tragédiát Julia Le Duc újságíró örökítette meg hétfőn, néhány órával azt követően, hogy Óscar Alberto Martínez Ramírez és 23 hónapos lánya, Valeria életét vesztette, miközben át akartak kelni a folyón Mexikóból az Amerikai Egyesült Államokba.

AFP

A kép rávilágít arra, hogy a dél-amerikai bevándorlók milyen veszélyes utat tesznek meg a jobb élet reményében Amerika felé, ahogyan arra is, hogy ez gyakran végzetes következményekkel járhat, amiről csak rendkívül kevés szó esik.

A mostani eset fájdalmas emlékeztető azokra a felkavaró felvételekre, amelyek felhívták a világ figyelmét akár a háborús horrorra, akár a menekültek szenvedéseire:

  • amikor 2016-ban a romok közül emeltek ki egy néhány hónapos csecsemőt az aleppói bombázások után;
  • az a Pulitzer-díjas fotó, amely az éhezéstől végletesen legyengült kislányt ábrázol, halálát mellette egy keselyű várta;
  • vagy a menekültek sorsának szimbólumává vált kép, amelyen egy hároméves kisfiú holtan fekszik az Égei-tenger partjainál Törökországban.

Mindhárom esemény nagy felháborodást váltott ki az emberekből világszerte, és azonnali cselekvést sürgettek a felelősöknél. Ezúttal apa és lánya halála világított rá arra, hogy nagyon súlyos baj van a mexikói-amerikai határon.

Fotó: Nilufer Demir / DOGAN NEWS AGENCY / AFP

Amerikai álom

A férfi és felesége alig kétéves gyermekükkel két hónappal ezelőtt hagyták el El Salvadort. Nem az erőszak elől menekültek, egyszerűen csak jobb életre vágytak. A családnak naponta átszámítva alig háromezer forintból kellett kijönnie, és ezt az állapotot nem bírták tovább. Mindketten felmondtak a munkahelyükön, aztán maguk mögött hagyták San Salvador szegénynegyedét. Sokáig a Mexikó déli részén található Tapachula városában időztek, és bár igényelhettek volna humanitárius vízumot, ők az amerikai álmot keresték, ezért az északi határhoz buszoztak.

Múlt vasárnap értek oda, és rögtön a nemzetközi hídhoz mentek, hogy beadják a menedékkérelmet Amerikában, de arról tájékoztatták őket, hogy az iroda zárva tart, mert hétvége van, és amúgy is rengetegen állnak sorban előttük. Néhány hónappal ezelőtt úgy 1800 ember várakozott Matamoros határátkelőjének menekültügyi interjúra. Ez a szám mostanra háromszázra csökkent, de mivel hetente mindössze három embert fogadnak, így is hosszú lett volna a várakozási idő.

Ahogy visszasétáltak a hídról, Martínez megállt a folyó partján, és közölte a párjával, hogy itt fognak átkelni. Először átvitte a lányát az amerikai oldalra, majd visszament a feleségéért, de a gyerek utána ment a vízbe. A férfi visszafordult érte, de a sodrás mindkettőjüket magával ragadta.

Mivel ezen a szakaszon általában sokan futnak és bicikliznek, az arra járók rögtön értesítették a mentőket. Aznap este 11 óráig zajlott a kutatást, de hajókkal sem találták meg őket. Másnap reggel 10 óra 15 perc magasságában a tűzoltók találtak két holttestet. Julia Le Duc ekkor készítette a fotókat, mielőtt még körbekerítették volna a rendőrök a helyszínt.

Az újságíró a brit Guardian honlapján megjelent beszámolójában azt írta, évekig bűnügyi újságíróként dolgozott, és nagyon sok holttesttel találkozott. Mint fogalmazott, a Rio Grande sokkal erősebb sodrású folyó, mint azt bárki gondolná. Nem véletlen az sem, hogy a férfi a pólója alá helyezve próbálta megakadályozni, hogy a kislányát elvigye az ár.

Fog-e változni bármi? Kellene. Ezeknek a családoknak semmijük nincs, és az életüket teszik kockára. Ha az ilyen jelenetek láttán nem gondolkozunk el, akkor a társadalom rossz irányba halad. Minden nap látom, hogy mekkora a krízis. Ezek a családok elszántak, és az elszánt emberek elszánt dolgokat csinálnak

– fogalmazott.

A család kedden gyűjtést indított, hogy haza tudják szállítani a férfi és a kislány holttestét, de a megközelítőleg 8 ezer dolláros költséget nem sokkal később a salvadori kormány magára vállalta.

A Matamoros határátkelőhöz vezető híd. Fotó Robert Daemmrich Photography Inc/Corbis /Getty Images

Még nehezebb idő vár a menekültekre

A mostani tragédia nem egyedi a mexikói-amerikai határon. Vasárnap két csecsemőt, egy gyereket és egy nőt találtak holtan a folyó mellett, mert nem bírták tovább a perzselő hőséget. Alig egy hónappal ezelőtt egy indiai újszülött hunyt el a közelben. Két hónapja pedig három hondurasi gyerek és egy felnőtt tűnt el, miután a tutajukat felborította az erős sodrás.

Az Amerikai Egyesült Államok Barack Obama idején is a megfélemlítést alkalmazta a menekültválság megállítására, de Donald Trump megválasztásával elkezdtek még keményebben fellépni az illegális migránsokkal szemben. A kormány megpróbálta bűnözőnek beállítani az Egyesült Államok területén illegálisan tartózkodó menekülteket, a gyerekeket szétválasztották a gyerekeiktől és elzárták őket, a menekültkérelmek elbírását pedig rendkívüli módon lelassították.

Trump folyamatos nyomás alatt tartja Mexikót, ennek következtében a közép-amerikai országnak is szigorítania kellett a stratégiáján. Ez a folyamat az utóbbi két hétben gyorsult fel, mert Mexikó minden áron el akarta kerülni, hogy brutális különadókkal kezdjék el sújtani az államot.

Így hétfőn a mexikói kormány több mint húszezer egyenruhást küldött a déli és az északi határra, hogy az illegális migránsokat ne engedjék be az Egyesült Államokba.

Szakértők szerint ezzel a migrációs válságot nem lehet megállítani, és csak annyit fognak elérni, hogy az emberek még veszélyesebb útvonalakon kezdenek el haladni, ahogy azt a mostani példa is mutatja.

Fotó:Paul Ratje / AFP

El Salvador könyörög

Alexandra Hill, a salvadori külügyminiszter a tragédiára reagálva arra kérte az állampolgárokat, hogy maradjanak az országban, mert a kormány azon dolgozik, hogy megoldja a gazdasági problémákat, amik miatt sokan az emigrálás mellett döntenek.

Ismét gyászolunk. Könyörgök a családoknak, a szülőknek, hogy ne kockáztassanak. Az élet ennél sokkal többet ér

– mondta.

Nayib Bukele, El Salvador új elnöke bejelentette, hogy a családnak pénzügyi támogatást nyújtanak majd.

Kamala Harris, a Demokrata Párt egyik jelöltje embertelennek nevezte a szituációt.

Ezek a családok sokszor az extrém erőszak elől menekülnek. És mi történik, ha megérkeznek? Trump azt mondja nekik, hogy menjetek haza oda, ahonnan jöttetek. Ez embertelen. Gyerekek halnak meg, ami foltot hagy a lelkiismeretünkön.

Beto O’Rourke, a párt másik elnökjelöltje szintén arról beszélt, hogy Trump a felelős a halálesetekért. Az elnök egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik