Nagyvilág

Megbukott az osztrák kancellár

Sebastian Kurz osztrák kancellár és vele együtt a kormány elvesztette azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet hétfőn kezdeményezett az ellenzék az osztrák parlamentben. Az indítványt megszavazta a szocialisa SPÖ, az eddig a kormánykoalícióban részt vevő Szabadságpárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a JETZT, ez pedig meghaladta az eltávolításához szükséges 92 mandátumot. Ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Egy hete hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az FPÖ vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

Az Aljona Makarova néven bemutatkozó nő azt mondta, hogy földeket venne az alpolgármestertől ötszörös áron, de Strache inkább arra akarta rávenni, hogy vegye meg neki a Kronen Zeitungot, ami Ausztria legnépszerűbb bulvárlapja. Strache és a megbeszélésen ugyancsak részt vevő és szintén FPÖ-s Johann Gudenus nagyon óvatlan volt, személyit se kértek a nőtől, és elég szabadon beszéltek olyan ügyekről, amelyek legalább szabálysértések lehetnek, de a nyílt korrupciót súrolják.

Strache megpróbálta rábeszélni a nőt, hogy ne direktben, hanem egy alapítványon keresztül támogassák, így a megfigyelők nem tudnak majd róla, sőt, azt is megemlítette, hogy olyan médiabirodalmat szeretne, mint amilyen Orbán Viktornak van. Azóta kiderült, hogy a magát oligarcharokonnak kiadó nő egy boszniai egyetemista volt, aki naponta 2 millió forintnak megfelelőt eurót kapott az alakításáért.

Heinz-Christian Strache a botrány kirobbanását követően lemondott nemcsak az alkancellári címéről, hanem a pártbeli funkcióiról is. Ennek nyomán a Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott kormánykoalíció is felbomlott, és részben szakértőkből álló kormány jött létre. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Előrehozott választások lesznek Ausztriában
Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik