Nagyvilág

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbe

Miután tárgyalt Sebastian Kurz kancellárral, szombaton lemondott az alkancellári posztról és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetéséről is Heinz-Christian Strache, akiről péntek este derült ki, hogy közbeszerzési győzelmeket ígért orosz üzletembereknek azért cserébe, ha megveszik a legnagyobb osztrák bulvárlapot a pártjának. Minderről azonban pechjére videó készült:

Az év politikai botránya robbant ki Ausztriában, Strache rejtett kamerás felvételen vetet újságot az oroszokkal
Az osztrák alkancellár orosz segítséggel akart orbáni médiakörnyezetet építeni, de csúnyán átverték.

A kancellár, aki a nagyobbik kormánypártot, az Osztrák Néppártot is irányítja, elfogadta Strache lemondását. Kurz az osztrák sajtó szerint amúgy sem akart tovább együtt dolgozni Strachével, az alkancellár lemondásával pedig talán elkerülhető az új választás kiírása – ami feltehetően megsemmisítő eredménnyel járna a szélsőjobbos FPÖ számára.

A történtekkel kapcsolatban Strache a sajtónak úgy fogalmazott:

Butaság, felelőtlenség és hiba volt,

az általa tett kijelentések pedig katasztrofálisak és kifejezetten kínosak; értékelése szerint úgy viselkedett, mint egy tinédzser. A politikus ugyanakkor egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy felrobbantsák az osztrák kormánykoalíciót.

A nyilvánosságra került videofelvételről pedig azt mondta, hogy abban a károkozás szándékával tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze. Egyúttal kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

Strache lemondása egyfajta választási kampánybeszéd is volt, ugyanis pártja kormányzati eredményeit dicsérte rendkívüli sajtótájékoztatóján. Strache folytatni akarja a kormányzást a Néppárttal, de személye ennek az akadálya lett, ezért mondott le mindkét tisztségéről – közölte. A párt élére Norbert Hofer közlekedési minisztert javasolta, aki 2016-ban a Szabadságpárt elnökjelöltje volt, és rendkívül szoros küzdelemben maradt alul a zöld Alexander Van der Bellennel szemben.

Strache pozíciója azután ingott meg, hogy péntek késő este két német lapban leleplező videó jelent meg róla, amint 2017-ben, három hónappal az ausztriai általános választások előtt – még ellenzéki vezetőként – egy ibizai villában egy állítólagos orosz oligarcharokonnal a politikai jövőjét tervezgette.

Mindent megígért, de Strache állítja: nem lett belőle semmi

Öt hónappal később Strache már alkancellár volt, de 2017 júliusában Ibizán még arról spekuláltak, hogy az állítólagos orosz milliomosnő – aki nem igazolta magát a találkozó során – vásárolja meg (tulajdonképpen Strachééknak) az osztrák bulvárlap, a Neue Kronen Zeitung (NKZ) meghatározó részesedését. Ha ugyanis a lap a Szabadságpártot támogatná a kampány utolsó heteiben – mondta Strache –, akkor nem 27, hanem 34 százalékot érne el pártja a voksoláson, és így a legnagyobb erő lenne az FPÖ-ből Ausztriában. Arra az esetre pedig, ha megnyernék a voksolást, Strache „mindent” megígért az állítólagos orosz oligarcharokonnak. Felvetette például, hogy útépítési szerződéseket is kaphatna, méghozzá a Strabag helyett, amely az eddigi közbeszerzéseken volt erős.

Strache ezt a 2017-es találkozót most egy megrendezett titkosszolgálati akciónak nevezte, és jogi lépésekkel fenyegetett lemondásakor. Szerinte régóta le akarták járatni, ami most egy csalival sikerült. Hivatkozott párttársára, Johann Gudenusra, akinek a révén megismerték az állítólagos orosz milliomosnőt. Strache hangsúlyozta, hogy egy hétórás magánbeszélgetésen, alkoholos befolyásoltság alatt próbált imponálni a nőnek. Ezt a beszélgetést illegális módszerekkel vették fel szerinte, és ez volt szerinte az egyetlen törvénytelen dolog ami történt, vagyis az illegális lehallgatás. Azt állította, később a nővel sem ő, sem más párttársa nem találkozott. Időközben Gudenus is lemondott frakcióvezetői tisztségéről és pártbeli posztjáról.

A Spiegel szerint az NKZ az osztrák lakosság negyedét éri el kiadványaival. 2017-ben, amikor az állítólagos orosz milliomosnővel beszélgetett, az alkancellár az NKZ felét vásároltatta volna meg.

Arról is beszélt, hogy olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni, Ausztriában, mint Orbán Viktoré, és fölvetette az oroszoknak, hogy ebben számíthatnának Heinrich Pecina osztrák befektetőre, aki 2016-ban Magyarországon bezárta a Népszabadságot, és átjátszotta a megyei lapok jó részét a kormányfő barátjának, Mészáros Lőrincnek.

Strache Pecináról azt mondta: nagypályás játékos, „ő vásárolta fel Orbánnak a magyar médiát az elmúlt 15 évben”. Pecina időközben tagadta, hogy köze lenne a Szabadságpárt terveinek megvalósításához.

Nem csak Strache számára minta Orbán – fordítva is így van

Strache a jövő heti EP-választáson áttörésre készülő európai szélsőjobboldal fontos alakja, és kevesebb mint két hete, hogy Orbán Viktor meghívására Budapesten járt. A magyar miniszterelnök e találkozó után jelentette ki, hogy a néppárti Manfred Webert alkalmatlannak tartja az Európai Bizottság vezetésére, Strachéra utalva pedig azt mondta:

ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is?

Vagyis a Néppárttól távolodó Orbán a most válságba kerülő osztrák kormánykoalíciót állította mintának Európa elé. Igaz, Strache már korábban, 2018 januárjában is Orbánra irigykedett. Az alkancellár nem sokkal az osztrák kormányba való bekerülése után azon sajnálkozott, hogy a Szabadságpártnak nincs abszolút többsége, amilyen például Orbán Viktornak Magyarországon.

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban május 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Szabadságpárt végül nem lett 2017-ben a legerősebb tömörülés Ausztriában, de bekerült az osztrák kormányba, és ott kulcspozíciókat foglal el azóta is. A külügy- és a belügyminiszter is Strache párttársa, az FPÖ miniszterei felügyelik az összes osztrák titkosszolgálatot, ezért a Spiegel szerint egyes nyugati titkosszolgálatok már nem is osztanak meg minden információt a bécsiekkel.

2017 óta a Strache által megszerezni próbált NKZ-ba beszállt társtulajdonosként egy hírhedt óriásvállalkozó, René Benko, aki a Népszava cikke szerint „2012-ben 12 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután 150 ezer euró sikerdíjjal megpróbálta rávenni a több ügyben is elmarasztalt volt horvát miniszterelnököt, Ivo Sanadert, érje el barátjánál, Silvio Berlusconinál, hogy vegyék le a Signa olasz leányvállalatának adóbotrányát a napirendről”.

A magyar származású Benko neve elhangzik a pénteken napvilágra került ibizai videón is: a szabadságpárti politikus azokat a vállalkozókat sorolta, akik az osztrák pártfinanszírozási törvények megkerülésével adományokat adtak a jobboldali politikai pártoknak. Benko ezt tagadta, de az osztrák igazságügyi szervek az elhangzottak miatt felkérték a főállamügyészséget, hogy indítson vizsgálatot.

A német nyelvterületen hetek, hónapok óta keringett a híresztelés az ibizai találkozóról. A mostani botrányt kirobbantó Süddeutsche Zeitung szerint a videót már Jan Böhmermann német humoristának a is felajánlották, aki áprilisban utalt is erre egy megszólalásában. Végül a két német lap, a Spiegel és a Süddeutsche közölte péntek este egyszerre a leleplező felvételeket.

Strache az egyik videón kifejti azt is, hogy Ausztriának a visegrádi négyek, azaz Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország négyese felé kellene orientálódnia. Az országnak szerinte kelet felé kellene nyitnia, azaz Oroszország felé, Nyugaton dekadencia van, de „Keleten az emberek normálisak” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Alex Halada / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik