Nagyvilág

Előrehozott választások lesznek Ausztriában

Ahogy korábban megírtuk, szabadságpárti forrásoktól az APA osztrák hírügynökség arról értesült, hogy lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti elnök lemondása nyomán.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta. A kancellár Facebookon élőben közvetítette a bejelentést, melyben többek között elmondta, a köztársasági elnökhöz fordul, hogy minél előbb írja ki a választásokat.

Betelt a pohár – fogalmazott Kurz, hozzátéve, az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) folytatott megbeszélései alapján nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne az alapvető változásra, márpedig ez „több mint szükséges volna”.

Az Osztrák Szabadságpárt árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is

– mondta a kancellár.

Sebastian Kurz leszögezte: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek.

Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges

– mondta.

Alexander Van der Bellen, az osztrák államfő leszögezte, hogy előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert

ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát.

Van der Bellen elmondta: megvitatta a kérdést Sebastian Kurz néppárti kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az előrehozott választást legkorábban augusztus közepére írhatják ki, de ez a nyári vakációk miatt nem valószínű, reálisan szeptember-október környékére várható az új választás időpontja.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbe
Heinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

Péntek este hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi. Az alkancellár másnap reggel lemondott.

Strache lemondását követően megpróbáltuk megtudni, mi a magyar kormány álláspontja az ügyet illetően, a sikertelen kísérlet részleteiről többet ebből a cikkünkből tudhatnak meg:

Orbánék nem válaszoltak a Strache-botrány őket érintő kínos részére
Nyolc kérdést tettünk fel Orbán Viktornak, nulla érdemi válasz érkezett.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik