Nagyvilág

Strache: Be fogjuk bizonyítani az ártatlanságomat

Heinz-Christian Strache kedd reggel Facebookon üzent a kirobbant botránnyal kapcsolatban, szúrta ki a 444. A szombaton lemondott osztrák alkancellár bejegyzésében azt írta:

meg fogjuk találni azokat, akik a videó és a külföldről ellenem folytatott mocskos kampányok mögött állnak, és be fogjuk bizonyítani az ártatlanságomat. Ezért harcolok.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, péntek este hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, az azóta alkancellári rangra emelkedett Heinz-Cristian Strache a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi. Az alkancellár szombat reggel lemondott.

Strache a történtekkel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott:

butaság, felelőtlenség és hiba volt,

az általa tett kijelentések pedig katasztrofálisak és kifejezetten kínosak; értékelése szerint úgy viselkedett, mint egy tinédzser. A politikus ugyanakkor egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy felrobbantsák az osztrák kormánykoalíciót.

A nyilvánosságra került videofelvételről pedig azt mondta, hogy abban a károkozás szándékával tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze. Egyúttal kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

Az egész európai szélsőjobbnak nagyon fájhat Strache bukása
Napok alatt borult fel az európai szélsőjobb, és érik egy baloldali szövetség is, amelyik nekimehet az Európai Néppárt uralmának.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Florian Wieser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik