Közélet

Strache után felkészül Salvini, Orbán?

„Orbán Viktor sem hülye, ő is tudja, hogy ami Bécsben történt, az neki is szól.”

Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben azt írja, Heinz-Christian Strache politikai pályafutásának befellegzett. A publicista szerint megérdemli a sorsát.

Ostoba volt, elővigyázatlan, naiv, hülye.

Szerinte csak egy igazi „amatőrt, politikai hülyegyereket” tud úgy behálózni a titkosszolgálat, mint a szabadságpárti poltikust  Ibizán. Hiszen biztos, hogy a néhai Jörg Haiderrel ellentétben, Strache

egy titkosszolgálati akció áldozata lett. (…) Az egésznek az a lényege, hogy kellett egy orosz szál a buliba, mert most az oroszok lettek kinevezve patás ördögnek. (…) És persze elindult az oroszok elleni hollywoodi és sajtóbéli hajtóvadászat, sok-sok titkosszolgálati munkával.

A Strache-botrány semmi ahhoz képest, ha egyszer kiderülne, „mi hangzik el egy Soros–Juncker vagy egy Soros–Kurz megbeszélésen”, de ilyen nem lesz, ez nem érdeke „a megfelelő titkosszolgálatokat mozgató” elitnek.

Felkészül Olaszország, Magyarország

Nekünk pedig azt kell tudnunk, hogy ezek a titkosszolgálatok ma ott vannak mindenhol, ahol a nemzeti érdekek élveznek többségi támogatást. (Felkészül Olaszország és Magyarország.)

A publicista az EP-választások finisére időzített akció alapján azt  arra figyelmeztet, hogy „ezek tényleg mindenre képesek, éppen ezért ennek tudatában kell velük harcolni.”

Orbán Viktor sem hülye, ő is tudja, hogy ami Bécsben történt, az neki is szól.

Ezt már a Népszavának mondta névtelen fideszes forrása, aki Bayer Zsolthoz hasonlóan szintén azzal magyarázta a Strache-ügyet, hogy a régi elit megmutatta, mire képes, hogy megőrizze  pozícióját a bevándorláspárti erőkkel szemben. A lap ugyanakkor emlékeztet rá, a fideszes narratíva sántít, mert nincs semmilyen botrány, ha Orbán Viktor szövetségese elutasítja az őt tőrbe csalók ajánlatát.

Külön kínos, hogy Strache maga hozta szóba a videóban a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecinát, és azt, hogy a befektető „minden magyar médiát felvásárolt Orbánnak az utóbbi 15 évben és előkészítette neki azokat”. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Népszavával közölte, nem indít vizsgálatot, nem foglalkozik „híresztelésekkel”. A lap megkereste a Gazdasági és Versenyhivatalt is, amely tudatta, jelenleg náluk sincs eljárás.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache a Karmelita kolostorban május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik