Nagyvilág

Lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek, miután Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Az FPÖ ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését, miszerint amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt minden miniszterei benyújtják lemondásukat.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, miután fogadta őt az államfő, arról beszélt, hogy az utóbbi napok kormányválsága igazi alkotmányos válsággá nőtte ki magát. Sürgette, hogy a jelen helyzetben a felek helyezzék a háttérbe pártpolitikai érdekeiket és az állam érdekeit vegyék előre. Mint mondta, a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal kell felváltani, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet jó és tartós megoldást.

A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Ausztriában hivatalosan csak az államfő bocsáthat el minisztereket.Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség.

A kancellár még szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Osztrák botrány: képtelenség az Orbán javasolta szövetség
Krekó Péter öt pontban foglalta össze az FPÖ-botrány magyarországi és európai következményeit.

Kiemelt kép: ALEX HALADA/APA-PictureDesk via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik