Nagyvilág

Sajtóértesülések szerint előrehozott választások lesznek Ausztriában

Lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása nyomán – értesült szabadságpárti körökből szombat délután az APA osztrák hírügynökség.

Az idézett források szerint az FPÖ a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül ragaszkodott ahhoz, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, és nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert „feláldozni”.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbe
Heinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

Információk szerint Sebastian Kurz kancellár ezt elutasítja. Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azt fontolgatja, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja.

Az osztrák hírügynökség közölte, hogy Sebastian Kurz az este 19:45-kor nyilatkozatot tesz, és pontosan háromnegyed órával később, fél kilenckor Alexander van der Bellen államfő is nyilatkozik.

Tüntetés

Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz lemondását és új választások kiírását követeljék.

A kancellária előtti Ballhausplatzon, a tömeg hangosbemondón át kísérte figyelemmel a botrányba keveredett Strache sajtótájékoztatóját, ahol a szabadságpárti politikus lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről. A tüntetők a helyszínen maradva délután Kurz kancellár reakcióját várták.

Szombaton 13 órára hirdettek demonstrációt civilek a kancellária előtti térre. A tömeg sajtóhírek szerint már órákkal korábban gyülekezni kezdett, egyes becslések szerint délutánra tízezren gyűltek össze.

Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A hangulat ugyanakkor mindvégig oldott maradt, ezt bizonyítja, hogy néhányan felirataikon ibizai nyaralás lehetőségét hirdették.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Alex Halada/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik