Belföld

Orbánék nem válaszoltak a Strache-botrány őket érintő kínos részére

Péntek este hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, az azóta alkancellári rangra emelkedett Heinz-Cristian Strache a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi. Az alkancellár másnap reggel le is mondott.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbe
Heinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

Még péntek este egy sor kérdéssel fordultunk Havasi Bertalan helyettes államtitkárhoz, Orbán Viktor sajtófőnökéhez a következő, az egyik felvételen Strache szájából elhangzó mondat miatt:

Olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné

– mondta az egyik felvételen az alkancellár, aki május elején személyesen járt a Karmelitában Orbán Viktornál, és mint a következő képen is látható, kedélyes találkozót bonyolítottak le.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A következő kérdéseket tettük fel Orbánéknak:

  • Mire utalt az osztrák alkancellár? Milyen médiakörnyezetet épített ki a magyar miniszterelnök?
  • Miért mondta az osztrák alkancellár, hogy a magyar miniszterelnök tevőlegesen belenyúlt a magyar médiaviszonyokba?
  • Terveznek-e diplomácia lépést, és ha igen milyet, amiatt, hogy Strache úr azt állította, hogy Orbán Viktor belenyúlt a magyar médiaviszonyokba?
  • Amikor május elején Budapesten járt Strache úr Orbán Viktornál, tett említést arról, hogy orosz kapcsolatokon keresztül szerette volna befolyásolni az osztrák kancellárválasztást?
  • Hogyan értékelik Strache úr tevékenységét, amely a videofelvételeken látható?
  • Ilyen felvélek nyilvánosságra kerülése után le kell mondania egy köztisztséget viselő politikusnak? Vissza kell vonulnia a közélettől?
  • A videofelvételek napvilágra kerülése után fogadná Orbán Viktor a jövőben Heinz-Cristian Strachét?
  • A történtek fényében, a jövőben elképzelhető a Fidesz-KDNP, illetve a magyar kormány és Heinz-Cristian Strache, illetve az FPÖ között bármilyen együttműködés, kapcsolat?

Havasi Bertalan szombati válasza ugyanaz volt, amit az Indexnek is elküldött:

Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem

– azaz lényegében nyolc érdemi kérdésből egyre sem kaptunk választ. Orbán Viktor először az évindító, januári kormányinfón hozakodott elő ezzel az érveléssel: egy újságíró arról kérdezte a miniszterelnököt, van-e abban szerepe, hogy mostanra milliárdos lett a veje, Tiborcz István, az apja, Orbán Győző, a szomszédja, Mészáros Lőrinc, valamint több régi barátja is. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ehhez tartja magát.

Egy kutatás szerint az embereket már akkor sem elégítette ki a kínos kérdésre adott maszatoló válasz.

Kutatás: a többség nem ért egyet Orbán „üzleti ügyekkel nem foglalkozom” válaszával
Legalábbis a válaszadók szerint. Ugyanakkor kiderült az is, az embereket kevésbé érdekelte a miniszterelnök tájékoztatója, mint a sajtót magát.

Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik