Nagyvilág

Szijjártó az Orbánt támadó amerikai képviselőkről: Lehetetlen küldetés

Orbán Viktor Donald Trumpnál tett látogatása után Szijjártó Péter volt a vendég a Hala Gorani által vezetett esti műsorban a CNN-en.

A külgazdasági és külügyminiszer arról beszélt, nagyon barátságos volt a légkör a találkozón, de ezen nem lepődtek meg, hiszen a két vezető ugyanúgy közelíti meg a bevándorlás, a terrorizmus és a keresztények védelmének témakörét.

Gorani utóbbival kapcsolatban arról kérdezte vendégét, hogy mégis mitől kell megvédeni az európai keresztény közösséget, mire Szijjártó hosszas magyarázkodásba kezdett.

Előbb azt mondta, Orbán Viktor arról beszélt, hogy globálisan kell kiállni az üldözött keresztények mellett, akiknek el kellett hagynia az otthonukat vagy diszkriminációtól szenvednek. Említette a Hungary Helps programot is, melynek keretében házakat, iskolákat és kórházakat építenek az üldözött keresztényeknek, főként a Közel-Keleten élőknek.

Több mint nyolcmilliárdot költött az Orbán-kormány üldözött keresztényekre
Szíriába, Irakba és Libanonba is milliárdos összeg érkezett, főként lakóépületek, iskolák és kórházak építésére ment a támogatás, egyházakon keresztül. Sok pénz ez, de kevesebb, mint amennyit a Soros-Juncker-plakátokra áldozott a kormány.

Gorani ezen a ponton közbevágott, mondván Trump azért is méltatta a magyar kormányt, mert kerítést emelt a déli határon, aminek végső soron csak van valami köze az európai keresztények védelméhez.

Szijjártó közölte, hogy Magyarország elég erős bevándorláspolitikát folytat, és a magyarok meg akarják tartani maguknak a jogot, hogy eldöntsék, kivel élnek együtt. Aztán a harmadik kérdésre már csak igazat adott a műsorvezetőnek abban a tekintetben, hogy az ország keresztény identitását érzik féltve az illegális bevándorlók miatt.

Azt azért hozzátette, hogy a szekularizációtól és az antiszemitizmustól is veszélyben érezzük magunkat, mire emlékeztette őt Gorani, hogy Orbán Viktort is sokan vádolják antiszemita megnyilvánulásai miatt.

Orbán úgy vált el Trumptól: Keep in touch
Interjút adott a Habony-féle hírügynökségnek a magyar miniszterelnök.

Gorani ezután megkérdezte Szijjártót, mit szól ahhoz, hogy az amerikai képviselőház több tagja is levélben fordult Donald Trump elnökhöz, arra kérve őt, ne találkozzon Orbán Viktorral. Emlékeztetett, a levél szerzői a miniszterelnök szemére vetették a barátságát Vlagyimir Putyinnal, a paksi bővítést, a Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költözését, a sajtó- és a tudományos szabadság leépítését, és a növekvő kínai befolyást is.

A válasz úgy hangzott,

először is, lehetetlen küldetés, a találkozó már megtörtént. Ez az első pont. Második pont: ezek hazugságok az országunkról és hazugságok a miniszterelnökről is. Ez a miniszterelnök és ez a kormánypárt zsinórban háromszor nyert választásokat és kétharmados többsége van. Mindenkinek, így a képviselőház külügyi bizottságának elnökének is tiszteletben kell tartania a magyarok akaratát. A magyar emberek pedig egyértelmű döntést hoztak.

Trump három dolgot tud Magyarországról, és nem is érdekli több
Siker, de a befektetett energiához képest elég kicsi, hogy az amerikai elnök fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Trump pedig megkapta, amit igazán szeret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik