Nagyvilág

Több mint nyolcmilliárdot költött az Orbán-kormány üldözött keresztényekre

Több mint nyolcmilliárdot költött az Orbán-kormány üldözött keresztényekre

8 668 731 651 forint.

Ennyit költött eddig a magyar kormány a Hungary Helps Programra – derül ki a Miniszterelnökség által közölt adatokból. A 24.hu közérdekű adatigénylésére küldött dokumentumok szerint hat országban – Szíriában, Irakban, Libanonban, Jordániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Nigériában – összesen 24 projekt teljesülésében segédkezett a magyar állam. A program részeként keresztény fiataloknak szóló ösztöndíjprogramot is indítottak, ez 2016 és 2019 között összesen 1,381 milliárd forintba került.

Egy idő után megszokod a háborút, habár sosem tudod, megéled-e a holnapot
Samer Szíriából, Naaman Libanonból érkezett Magyarországra. Mindketten a Zeneakadémia tanulói. Már szinte hazájuknak érzik Budapestet, még ha olykor hiányzik is nekik az otthoni káosz.

A Hungary Helps Program 2017 óta foglalja magába Magyarország humanitárius segítségnyújtás keretében végzett tevékenységét olyan országokban, amelyekből sok menekült indul útnak. A Miniszterelnökség szerint az üldözött keresztény közösségek támogatását szolgáló programmal 35 ezer embernek segítettek a szülőföldön maradásban vagy a visszatérésben, az ösztöndíjprogram révén pedig összesen 167 üldözött keresztény diák kezdte meg tanulmányait Magyarországon.

A programról Orbán Viktor 2017 áprilisában azt mondta, hogy „a menekültek befogadása és elosztása helyett az Európai Uniónak inkább ott kellene segítenie, ahol a baj van”. Nem sokat változott a kormányzati kommunikáció azóta, a miniszterelnök a múlt héten, Matteo Salvini olasz belügyminiszter budapesti látogatása előtt egy lapinterjúban szintén kitért a programra:

Nem kell szétosztani Európában a migránsokat. Haza kell őket vinnünk, és nem a bajt kell idehozni, hanem ott helyben segítséget kell nekik adnunk. Tegyük rendbe azokat a térségeket, ahonnan elindulnak. Magyarország már ezt teszi, erőnkön felül költünk erre a programunkra, amit Hungary Helps néven indítottunk. És emellett fontos lenne, hogy működjünk együtt a hazatelepítésben.

Hogy mit jelent az erőn felüli költés, arra még visszatérünk.

2017 augusztusában mindenesetre kineveztek egy utazó nagykövetet Heltai Péter személyében, aki fél év után eltűnt, majd kiderült, hogy már nem dolgozik a programon, amely ezután átkerült az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkársághoz. Ennek vezetésével Azbej Tristan KDNP-s politikust bízták meg, az államtitkárság pedig egy Naphegyi téri villában kapott helyet. Azbej Tristan idén áprilisban közölte, hogy mivel az államtitkárság egyre több programot működtet, szükségessé vált egy ügynökség létrehozása „a programok lebonyolítására és ellenőrzésére, az átláthatóság biztosítására és a hatékonyság mérésére”.

A Hungary Helps keretében összesen 13 egyházi szervezet részesült támogatásban. Az üldözött keresztényeknek létrehozott ösztöndíjprogramon kívüli összesen 7 287 731 651 forintból a legnagyobb összegben, több mint 3,1 milliárd forintban a nyolc éve polgárháború sújtotta Szíria részesült, de több mint kétmilliárd jutott Irakba és több mint egymilliárd forint Libanonba.

Az alábbi ábrákon látható, pontosan mely projektekre és milyen összegben mentek a támogatások. Szíriában például kórház- és iskolaépítésre, -működtetésre, illetve lakóépületek helyreállítására is több száz millió forintot áldozott a magyar állam.

Irakban egy kórház gyógyszerellátásának biztosítására adott támogatást Magyarország, illetve a magyar kormány segítségével épült több általános iskola, és állítottak helyre csaknem ezer lakóépületet.

Libanon szintén milliárdos nagyságrendű támogatásban részesült, míg Jordániának, a Kongói Demokratikus Köztársaságnak és Nigériának egyaránt több mint 300 millió jutott humanitárius célokra, Kongóban például egy szemészeti klinika új sebészeti szárnyát építették fel magyar anyagi támogatással, míg Jordániában a Jordán folyó partján épülő Keresztelőhely-templom befejezésétől a katolikus kórus közösségi házának felújításáig jutott segítség.

A Miniszterelnökség által ismertetett adatok között egyébként nem szerepel az a kétmilliárd forint, amit Szijjártó Péter idén áprilisi megállapodása szerint két mexikói katolikus templom újjáépítésére ígért oda a kormány – a Hungary Helps ugyanis kimondottan a migránsokat „kibocsátó” országok támogatására szolgál.

És bár a kormány korábban azt állította, hogy a Hungary Helps programjai az üldözött keresztényeknek és „más vallási közösségeknek” is segítenek majd, a Miniszterelnökségtől kapott adatok között egyetlen olyan projektet sem találni, amelynél a kedvezményezett ne egyház vagy egyházi alapítvány lenne. Ezek a Káld Katolikus Egyház, az Asszír Keleti Egyház, a Szír Ortodox Egyház, a Szír Katolikus Egyház, a Melkita Görögkatolikus Egyház, a Nigériai Katolikus Egyház, az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház, a Maronita Egyház, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat, a Szíriai Örmény Református Egyházak Közössége, a Jeruzsálami Latin Patriarchátus Jordániai Vikariátusa, a Szentszék által életre hívott AVSI alapítvány, valamint a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítvány.

Összehasonlításképp: amíg humanitárius segítségnyújtásra bő két év alatt 8,7 milliárd forintot költött a kormány, addig az idei év első hónapjában a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló hirdetésekre 10 milliárd mehetett el.

Kikemelt kép: Behrouz Mehri/ AFP 

Olvasói sztorik