Közélet

Orbán úgy vált el Trumptól: Keep in touch

A magyar kerítés olyan sikeres, hogy az Washingtonból is látszik, többek közt erről beszélt Orbán Viktor a V4NA hírügynökségnek adott interjújában, melyet az Origo szemlézett.

Visszautasítják a Fehér Házban az Orbán-látogatást ért kritikákat
Szerintük a találkozó a két ország szövetségéről szólt, nem az autoriter politika jóváhagyásáról.

A magyar miniszterelnök inspirálónak nevezte a találkozóját Donald Trumppal.

Mint fogalmazott, közös bennük, hogy mindketten nagy nyomás alatt végzik a munkájukat, sok bírálat éri őket, amiért nem a liberális média szája íze szerint kormányoznak, és sikeresek.

18 év elteltével számára az volt a legszembetűnőbb a Fehér Házban, hogy ismét erős elnöke van Amerikának, aki nem fél újszerűen gondolkodni és újszerű válaszokat találni.

Orbán Viktor szerint ha valaki ma Európáról akar megtudni valamit, jól teszi, ha a magyarokhoz fordul.

Kultúrák és civilizációk törésvonalán élünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ideológiák és előítéletek rabjai legyünk. A józan ész politikáját folytatjuk. A dolgot magát nézzük, úgy, ahogy azok vannak. Nem köt minket gúzsba a politikailag korrekt beszédmód. Volt miről beszélni

– fogalmazott.

Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

Részletesen tárgyaltak az európai biztonságról, a migráció jelentette veszélyről. Amerikában is hallottak a magyar gazdasági modellről a miniszterelnök szerint. Beszéltek az adó- és államadósság-csökkentő politikáról és a családtámogatási rendszerről és arról, hogy Magyarország workfare state-et épít és nem welfare state-et. Az utóbbi segélyekre épül, az előbbiben pedig a gyarapodás feltétele a tisztességgel végzett munka, tette hozzá.

Orbán Viktor kérte Trumpot, hogy minél hamarabb induljon meg az amerikai energetikai cég, az Exxon által elnyert fekete-tengeri gázkitermelés, mert ez kulcsfontosságú a magyar gázellátás diverzifikálása szempontjából. Fontos pontja volt a megbeszélésnek emellett a közép-hatótávolságú légvédelmi eszközök beszerzése is.

Arra a kérdésre, hogyan váltak el, Orbán Viktor úgy felelt:

Keep in touch.

Angolul nem beszélő olvasóinknak: ez magyarra fordítva annyit jelent, tartsuk a kapcsolatot.

Mi volt a Trump-Orbán találkozó valódi célja?
A magyar miniszterelnök által régóta várt találkozó nagy bejelentések nélkül ért véget, a cél azonban valószínűleg egyébként is inkább két NATO-tagország közötti kötelék megerősítése volt.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik