Nagyvilág

Él a himnusztörvény, szerdától büntethetnek

Életbe lépett a lex DAC, de akár már szerdán módosíthatják.

Andrej Kiska államfő ezúttal sem írta alá az állami jelképekről szóló, lex DAC-nak és himnusztörvénynek is nevezett, az SNS által beterjesztett törvény módosítását, így az eredeti formában lépett életbe. A Paraméter ugyanakkor azt írja, ez a helyzet rövid ideig tarthat, a parlament előtt van a gyorsított eljárásban tárgyalandó módosítás, amiről már szerdán szavazhatnak. Az Új Szó szerint a járási hivatalok szerdán már bírságolhatnak a magyar himnusz énekléséért vagy lejátszásáért.

7000 eurós lehet a büntetés, ha külföldi országok himnusza akkor hangzik el, ha nincs jelen az adott állam delegációja.

A Híd módosítása szerint más állam himnuszát lejátsszák, ha jelen van az adott állam hivatalos küldöttsége, de ez nem érintené a

természetes vagy jogi személyek azon jogát, mely lehetővé teszi, hogy lejátszhassák vagy elénekelhessék egy másik állam himnuszát.

A korábban gyorsított eljárásba utalt jogszabály-módosításról akár ma is szavazhatnak, ezt követően az államfőnek 15 napja van, hogy aláírja azt és ezzel a törvény hatályba lépjen.

Kedden egyébként  Ondrej Dostál ellenzéki képviselő egy olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely egyáltalán nem szabályozná a külföldi országok himnuszainak előadását. A képviselő szerint a szlovák állami jelképek használatáról szóló jogszabályban nincs helye ilyen passzusnak.

Mindenki annyiszor játszhatja le vagy énekelheti el majd a himnuszát, ahányszor jól esik neki.

Szerinte a külföldi himnuszok lejátszását nem kell törvényben szabályozni, elegendő útmutatást nyújtanak a protokoll szabályok.

DAC-os reagálás a magyar himnusz betiltására
Világi Oszkár klubtulajdonos közölte, ha kell büntetést fizetnek, de a jövőben is énekelnek. Ilyen szemétség után a Híd frakcióvezetője kész lemondani.

Kiemelt kép: facebook.com/fcdac

Ajánlott videó

Olvasói sztorik