Nagyvilág

Átírják a „himnusztörvény” vitatott részét

A szlovák kormány döntött: ha kell, gyorsított eljárásban módosítják a jogszabályt.

A Híd a parlament májusi ülésén rendezi az állami jelképekről szóló jogszabály állami himnuszokra vonatkozó részét – írja a Paraméter. A kormány szerdán úgy döntött, ha kell, gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament a Híd himnusztörvényt módosító javaslatát.

Erre akkor lesz szükség, ha a parlament megtöri az államfő, Andrej Kiska vétóját és a jogszabály a jelenlegi formában lépne életbe.

Úgy változtatjuk meg a jogszabály vitatott passzusát, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, Szlovákiában az állami himnusz mellett mindenki szabadon énekelheti azt a himnuszt is, amelyik az ő szívének kedves

– közölte a kormány és a Híd alelnöke, Sólymos László. A 13. paragrafus eltérő értelmezése miatt adódott problémát a módosító javaslat kidolgozói ezzel a mondattal rendeznék:

Az előző mondat nem érinti a fizikai és jogi személyek más állam himnuszának lejátszásához vagy elénekléséhez fűződő jogát.

Szlovákiában az eredeti törvény szerint május 15-étől lenne tilos külföldi  himnuszt énekelni, ha nincs a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége. A parlament a törvénymódosítást nem is titkoltan a dunaszerdahelyi focicsapatra szabta. 

DAC-os reagálás a magyar himnusz betiltására
Világi Oszkár klubtulajdonos közölte, ha kell büntetést fizetnek, de a jövőben is énekelnek. Ilyen szemétség után a Híd frakcióvezetője kész lemondani.

Kiemelt kép: facebook.com/fcdac

Ajánlott videó

Olvasói sztorik