Nagyvilág

DAC-os reagálás a magyar himnusz betiltására

Világi Oszkár klubtulajdonos közölte, ha kell büntetést fizetnek, de a jövőben is énekelnek.  Ilyen szemétség után a Híd frakcióvezetője kész lemondani.

Szlovákiában május 15-től tilos külföldi  himnuszt énekelni, ha nincs a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége. Mivel a parlament a törvénymódosítást nem is titkoltan a dunaszerdahelyi focicsapatra szabta, a Paraméter megszólaltatta Világi Oszkárt, a klub tulajdonosát, aki elhibázottnak nevezte az új törvényt.

Mint mondta, az egy ódivatú gondolkodás eredménye.

A nemzeti öntudatot nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, hogy másokat próbálunk korlátozni.

Miközben a dunaszerdahelyi DAC-szurkolók régi hagyománya, hogy minden mérkőzés előtt eléneklik a magyar himnuszt, azt tapasztalja, hogy a szlovákok nem éneklik a himnuszukat.

A szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk.

A magyarok himnuszéneklése kifejezi a hovatartozásukat, senki ellen nem irányul.

Ez egy hibás döntés, ami nem vezet sehova, ez egy zsákutca. A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni.

A jogszabály szerint 7 ezer eurós pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket.

Világi Oszkár azt monda, ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását.

Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni.

– nyilatkozta a Paraméternek Világi Oszkár. A dunaszerdahelyi focicsapat tulajdonosa korábban lapunknak azt mondta, hogy a DAC meccseire sokan átjárnak Magyarországról is, és akit elkap a hangulat, az szinte biztos, hogy visszatér.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását a Híd újra akarja tárgyalni. A párt tudatta, nem engedi, hogy hatályba lépjen az értelmetlen korlátozás. Erről koalíciós partnereit is tájékoztatta. Személyi konzekvenciái lesznek, hogy néhány képviselő a módosítást megszavazta.

A Híd frakcióvezetője kész lemondani

Az Új Szó azt írja, Bastrnák Tibor a Pátria Rádióban bocsánatot kért a magyar himnusz éneklését büntető törvény miatt. A Híd frakcióvezetője kész felajánlani lemondását. Szerinte a koalíciós tanács ülésén

ez a fél mondat még nem volt benne a törvényben,

a törvény magyarázatából is teljesen hiányzik bármilyen utalás a változásra. A parlamenti vitában ugyan előkerült a dolog, de pont akkor egy hidas képviselő sem volt a teremben.

Hiba történt

– mondta, amikor pedig rre rájöttek, ő azonnal elment az SNS elnöke (Andrej Danko) után, közölte vele, hogy

itt egy olyan szemétség, egy olyan inkorrekt magatartás történt, amit nem tudunk elfogadni.

Ha a törvényt azonnal nem változtatják meg, ő nem akar együttműködni a koalícióval. Danko ígéretet tett a törvény megváltoztatására, ami május kilencedikén megtörténhet.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik