Nagyvilág

Pozsony: újra megszavazták a himnusztörvényt

A parlament 86 szavazattal törte meg az elnöki vétót.

Pénteken 11-kor szavaztak a képviselők arról, hogy az államfő által még áprilisban megvétózott lex DAC-s jelképtörvény változatlan formában léphessen hatályba – írja a Paraméter.

Ugyanakkor azt is jóváhagyta a parlament, hogy a jogszabályt gyorsított eljárásban úgy módosíthassák, hogy az semmilyen himnusz elhangzását ne akadályozhassa. Ezt az elképzelést 84-en támogatták, ami azt jelzi, hogy valóban van politikai akarat arra, hogy rendezzék a tiltakozást kiváltó kérdést.

A szlovák államfő megvétózta a himnusztörvényt
Andrej Kiska visszaküldte jogszabályt a parlamentnek.

Azt, hogy a himnusztörvény változatlan formában lépjen hatályba, a jelenlévő 136 képviselőből 86 támogatta. A törvény ellen szavazott a Híd és az SaS frakciója, illetve az OĽANO képviselőinek egy része.

Szlovákiában az eredeti törvény szerint május 15-étől lenne tilos külföldi  himnuszt énekelni, ha nincs a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége. A törvénymódosítást nem is titkoltan a dunaszerdahelyi focicsapatra szabták.

DAC-os reagálás a magyar himnusz betiltására
Világi Oszkár klubtulajdonos közölte, ha kell büntetést fizetnek, de a jövőben is énekelnek. Ilyen szemétség után a Híd frakcióvezetője kész lemondani.
Ma szavaz a szlovák parlament a visszaküldött himnusztörvényről
Ha a parlament nem fogadja el az államfői vétót, a Híd gyorsított eljárásban módosítaná a törvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik