Nagyvilág

Negyedszer is szavazhat a brit parlament a Brexitről

Theresa May brit miniszterelnök a pénteki harmadik sikertelen kísérlet után negyedik alkalommal is a szigetország parlamentje elé viheti az Európai Unióval összehozott megállapodás kérdését – írja a BBC. A miniszterelnök minden bizonnyal abban bízhat, hogy hiába szavaztak a javaslat ellen immár három ízben a képviselők, a leszavazás aránya folyamatosan csökken, legutóbb már csak 58 vokson múlt a kudarc.

Januárban még történelmi, 230 szavazatos vereséget szenvedett May első próbálkozása. Hétfőn sor kerülhet olyan újabb véleménynyilvánító szavazásokra, amelyekből már a héten is tartottak többet és amelyek célja az lenne, hogy kiderüljön, a képviselők többsége a Brexit melyik változatát tartaná elképzelhetőnek.

Mint ismeretes, eddig minden szóba jöhető verziót leszavaztak. 

Brandon Lewis, a konzervatív párt elnöke mindenesetre azt nyilatkozta, az álláspontjuk tejesen világos, ők csak a May-féle megállapodást tekintik elfogadhatónak. Andrea Leadsom, az alsóházi kormánytöbbség vezetője pedig azt mondta, továbbra is bízik abban, hogy a kormány képes a Brexit sikeres levezénylésére.

Jelen pillanatban csak a bizonytalanság a biztos: egyáltalán nem lehet tudni, mikor és hogyan hagyhatja el Nagy-Britannia az Európai Uniót: április 12-én, két hónap vagy három év múlva, netán soha.

Hogy pontosan mi történik a szigetországban, arról itt olvashatnak, arról pedig, Hogy hogyan telt a brit fővárosban az Brexit eredetileg eltervezett napja, arról itt írtunk részletesebben.

(Forrás: BBC, kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik