Nagyvilág

1100 megcsonkított delfint sodort partra az óceán Franciaországban

Levágott hátuszonyú, megcsonkított delfinek vetődtek partra az Atlanti-óceánból Franciaországban, de a kutatókat nem is az intelligens emlősök ellen elkövetett erőszak brutalitása, hanem az esetek száma hökkentette meg inkább: január óta több mint 1100 elpusztult delfint találtak élettelenül, írja a TIME.

A tömeges pusztulás oka a halászat lehet, emiatt az állatvédők háborogni kezdtek és sürgetik Francois de Rugy francia környezetvédelmi minisztert, hogy készítsen egy hatékony tervet az állatok megvédéséért.

Soha nem volt még ilyen számú delfinpusztulás. Három hónap alatt megdőlt a tavalyi rekord, ami már egyébként is a legmagasabb számokat produkálta az utóbbi 40 esztendőben

– fogalmazott Willy Daubin, a La Rochelle University kutatója.

Elmondása szerinte a delfinek 90 százaléka véletlenül akadhatott fenn a halászhálókban, de arról nincs fogalmuk, mitől nőtt ilyen drasztikusan a pusztulásuk aránya.

A boncolás során kiderült, hogy rendkívüli mértékben csonkítják az állatokat. A halászok ugyanis a szenvedő állatokat kimentik a fogságból, hogy mentsék a hálót, de egyúttal levágják bizonyos testrészeiket is.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Nicolas Tucat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik