Tudomány

Közel száz delfint tartanak fogva Oroszországban

Eljárást indított az orosz Távol-Keleten cetbörtönt üzemeltető vállalkozások ellen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – számol be az MTI. A gyanú szerint a cégek tengeri emlősöket fogtak be és szállítottak külföldi delfináriumoknak.

A hatóságok úgy vélik, hogy a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben 11 kardszárnyú és 87 fehér delfint (beluga) tartanak fogva nem megfelelő körülmények között.

Állatvédők egy csoportja 2018 végén hívta fel a figyelmet a cetbörtön létezésére. Az eset kapcsán a szakemberek azt követelték, hogy a ketrecben tartott állatokat előzetes akklimatizálás után engedjék vissza a természetbe.

Az aktivisták egyébként az állítják, hogy három fehér delfinborjú is elpusztult a fogságban, igaz, a cetbörtön fenntartói szerint az állatok valójában kitörtek a rácsok közül, és megszöktek. A rendőrség februárban nyomozást indított egy kardszárnyú delfin eltűnésének ügyében is.

Az ügyben az Afalina, a Belij Kit, az Okeanarium DV és a Szocsinszkij Gyelfinarium cégek ellen indult eljárás. Az orosz törvények szerint delfineket csak tudományos célból lehet befogni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik