Tudomány

Bandáznak és akcentussal beszélnek a gömbölyűfejű delfinek

Kiderült, hogy a gömbölyűfejű delfinek komolyan bandáznak, és nem nagyon közösködnek kívülállókkal: Hawaii partjainál azt találták kutatók, hogy saját akcentusuk van az egy-egy csapatba tartozó állatoknak, ami arra utal, hogy nem igazán veszik fel a kapcsolatot a csoporton kívül állókkal.

A Woods Hole Óceanográfiai Intézet (WHOI) kutatása nagyon különleges dologra világított rá: a Hawaii partjainál tanulmányozott gömbölyűfejű delfinek bandáznak, és saját akcentust alakítanak ki a bandákon belül, amelyek megkülönböztetik őket a többi csoporttól. A WHOI kutatói úgy gondolják, hogy ez arra utal: a bálnák nem is szeretnének közösködni a többi csapattal, tehát nem keresik a csoporton kívüli állatok társaságát.

A Behavioral Ecology and Sociobiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez nagyon fontos felfedezés ahhoz, hogy megismerjük a faj szociális életét, mert eddig nagyon keveset tudunk róluk. A most megfigyelt csoportokat 15 évvel ezelőtt sikerült kategorizálni, ennek segítségével tudják megfigyelni kutatók a viselkedésüket.

Fotó: Thinkstock

„Olyan ez az egész, mintha hipsztereket és gazdag gyerekeket járatnál egy iskolába. Mindegyik csoportnak saját szlengnyelve van, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől” – mondta Amy Van Cise, a tanulmány vezető szerzője.

A 15 éves megfigyelés alatt sikerült rájönni, hogy az állatok úgynevezett egységekbe (unit) tömörülnek, amelyeket a közvetlen rokonok tesznek ki. Ez az egység csoportosulásokba (cluster) verődik, ez gyakorlatilag egy kiterjesztett család. Több család együtt egy közösséget (community) alkot.

A kutatók felfedezték, hogy a delfinek hangja a közösségekben hasonlít egymáséhoz, más közösségekétől viszont eltérhet. Ez alapján meg lehet mondani, hogy mely csoportosulások vagy egységek kommunikálnak egymással gyakrabban, hiszen

az ő hívásaik sokkal jobban hasonlítanak egymáséhoz, mintha egy külön közösségbe tartozó állat hangjáról beszélnénk.

Ez az eredmény azért is nagyon fontos, mert egy családba tartozó gömbölyűfejű delfinek genetikailag nem térnek el sokban egymástól, de nem ez a helyzet a különböző családok genetikai felépítésénél. Így a természetvédelem szempontjából nagyon fontos, hogy családonként próbáljuk megóvni és tovább szaporítani őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik