Nagyvilág
U.S. President Donald Trump gestures while arriving to speak at the Joint Systems Manufacturing Center in Lima, Ohio, U.S., on Wednesday, March 20, 2019. Trump on Wednesday visited a thriving military factory in politically vital Ohio, a symbol of his success at enlarging the U.S. defense budget, as he sought to turn attention from his inability to return jobs to a failing car plant elsewhere in the state. Photographer: Maddie McGarvey/Bloomberg via Getty Images

Sokkal nehezebb lesz a demokratáknak legyőzniük Trumpot, mint 2016-ban lett volna

Ne gondolja senki, hogy a demokrata jelölt könnyedén nyerhet a népszerűtlen elnök ellen. Trump elnökválasztási kampánya már nagyban zajlik, és jóval komolyabb, mint amikor Clintonnal mérkőzött meg.
Korábban a témában:

Miközben mindenki a demokrata elnökjelöltekkel, a Demokrata Párt előválasztásával van elfoglalva, Donald Trump szép csendben beindította újraválasztási hadjáratát. Az elnök csapata a Republikánus Párttal összefogva hozott létre megállíthatatlannak szánt kampánygépezetet.

A 2016-os választással ellentétben most nem egy politikai amatőrök által összetákolt, kaotikus Trump-kampánnyal néz majd szembe a demokraták elnökjelöltje, hanem egy profin megszervezett, célirányosan működő szervezettel, ami felkészülten, sok pénzzel várja a 2020-as elnökválasztást.

A korábbi elnökökkel ellentétben Trump már pár órával a beiktatása után hivatalosan jelezte, hogy indul a 2020-as elnökválasztáson. Tavaly februárban pedig már kampánymenedzsert is választott magának. Azt a Brad Parscale-t, aki – a közösségi médiára támaszkodó – győztes elnökválasztási hadjáratának digitális osztagát vezette. A 43 éves tanácsadó az azóta eltelt időben komoly kampányszervezetet hozott létre.

Jól szervezett szervezet

Ebben nagy segítségére volt a Republikánus Párt országos szervezete (RNC), amellyel olyan együttműködésbe kezdett, amire még nem volt példa. Az elnökjelöltek kampánystábja és a pártszervezet az általános gyakorlat szerint összehangoltan, de külön, egymás mellett szokott dolgozni az elnökválasztások alatt.A republikánusok viszont most közös szervezetet (Trump Victory) alapítottak Trump újraválasztására. Ez reményeik szerint megkönnyíti a döntéshozatalt, sokkal hatékonyabb lesz, és így gyorsabban tudnak majd reagálni a fejleményekre.

Ez lesz a legnagyobb, leghatékonyabb és legegységesebb kampány az amerikai történelemben

– jelentette ki az RNC elnöke, Ronna McDaniel tavaly decemberben, amikor bejelentették a közös szervezet létrehozását.

NATIONAL HARBOR, MD - FEBRUARY 28: Ronna McDaniel, Chair of the Republican National Committee, center, poses for photos with conference attendees in a booth that resembles the press room at The White House which was displayed at CPAC 2019 on February 28, 2019 in National Harbor, Md. (Photo by Ricky Carioti/The Washington Post via Getty Images)
Ronna McDaniel Fotó: Ricky Carioti/The Washington Post via Getty Images)

Míg Trump 2016-os kampányának gyakorlatilag szinte semmilyen szervezettsége volt, a mostani már jól strukturált. Ami már abból is látszik, hogy van rendes központja. Nem egy műanyag kerti bútorokkal teli szobából próbálja pár ember irányítani a kampányt a Trump Torony egyik emeletén, hanem „egy épületből, amiben vannak rendes bútorok” – mondta Parscale a CNN-nek adott interjújában.

De nem csak a virginiai Rosslynban kialakított, kétezer négyzetméteres kampányközpont jelzi, hogy most komolyabb kampánya lesz Trumpnak, hanem a szervezeti felépítés is. A döntéshozatalra egyértelmű hierarchiát építettek ki, már szinte az összes kulcsfontosságú pozíciók megvannak az emberek, és már az idén nyáron elkezdik feltölteni az elnökválasztás szempontjából legfontosabb államokban a helyi kampányszervezeteket.

Digitális támadás

A digitális kampányokban szerzett tapasztalata miatt kiválasztott Pascale,  aki online marketinggel és weboldalak létrehozásával foglalkozó üzletemberből lett Trump első kampányának digitális igazgatója, az RNC által felhalmozott választói adatokra támaszkodva indíthatta be online kampányát. A republikánusok Barack Obama 2012-es újraválasztása óta több mint 250 millió dollárból hoztak létre egy választói adatbankot, amit most a Trump-kampány rendelkezésére bocsátanak.

És közben a kampány is aktívan bővíti a lehetséges Trump-szavazókról készített listát, aminek segítségével könnyen tudják azonosítani, kiket érdemes megcélozni a közösségi oldalakon, és melyek azok a területek, ahol célzott reklámokra kell költeni.

Az idén, a texasi El Pasóban tartott Trump-gyűlésen összegyűjtött adatok elemzésből például megtudták, hogy a résztvevők fele regisztrált demokrata volt, és majdnem negyedük nem szavazott az előző négy elnökválasztás egyikén sem. Ezzel újabb lehetséges választókat azonosítottak, akiket ezután célzott hirdetésekkel igyekezhetnek meggyőzni, hogy menjenek el szavazni, és Trumpra voksoljanak.

A közös Trump-RNC szervezetnek most majdnem két éve van arra, hogy hasonló adatokat gyűjtsenek össze a választókról olyan, az elnökválasztást eldöntő államokban, mint például Pennsylvania, vagy Michigan. És kiderítsék, hol kell pénzt költeni reklámokra, és hova kell több önkéntest és kampánymunkást küldeni a választók meggyőzésére. A pénzköltést pedig már meg is kezdték.

Trump legalább 13 millió dollárt költött el a digitális médiában 2018 májusa óta, és több mint 4,5 milliót csak 2019-ben

– mondta el az Axiosnak Mike Schneider, a választási kampányok költéseit figyelő Bully Pulpit Interactive kommunikációs ügynökség partnere. A Trump-kampány csak ezzel a 4,5 millió dollárral majdnem kétszer annyit költött Facebook- és Google-hirdetésekre, mint az összes demokrata elnökjelölt összesen. Ez példátlan összeg a választási kampány ilyen korai szakaszában, főleg egy hivatalban lévő elnöktől, tette hozzá Schneider.

Van miből kifizetniük ilyen nagy összegeket. A Trump-kampány, és a hozzá kapcsolódó szervezetek az elmúlt két évben majdnem 130 millió dollárnyi támogatást gyűjtöttek össze az elnökválasztási kampányra. A Trump-kampánynak az előző év végén 19 millió dollárja volt a bankban, úgy, hogy az év utolsó 3 hónapjában 23 millió dollárt költöttek el. Ehhez jön még hozzá az a 75 millió dollárt, amit a Trump volt munkatársai által alapított, és elnökválasztási kampányát kívülről segítő America First Action és America First Policies nevű szervezetek gyűjtöttek össze.

Letörik a belső ellenállást

A Republikánus Párttal közös nagy kampányszervezet egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen meg tudják akadályozni a párton belüli Trump-ellenes erők akcióit. A Trump-kampány egyik legfontosabb feladata, hogy a 2020 augusztusára tervezett elnökjelölő nagygyűlésen, amikor hivatalosan is kinevezik Trumpot a republikánus elnökjelöltnek, ne történjenek olyan kínos jelenetek, mint a 2016-os konvención.

A cél, hogy a konvenció az egységes párt reklámja legyen több mint 300 millió amerikai számára, ne pedig az arénában lévő 15 ezer ember belső csatája – mondta el a Politicónak Bill Stepien, Trump tanácsadója, akinek a problémamentes elnökjelölő gyűlés megszervezése a feladata a kampányban. Ennek elérésére már most elkezdték bebiztosítani, hogy a gyűlésen jelen lévő delegáltak mind Trump támogatói legyenek.

Nem szeretnék ugyanis, hogy megismétlődjön a 2016-os konvenció, ami kaotikus, üvöltözésekkel tarkított jelenetekkel indult, ahogy a  pártvezetés eltiporta a Trump-ellenes erők végső, kétségbeesett próbálkozását Trump jelöltségének megakadályozására. Vagy egy Trump-ellenes politikus megismételje Ted Cruz texasi szenátor konvenciós beszédét, amiben nem állt ki Trump mellett, és nagy botrányt okozva arra kérte az embereket, hogy a lelkiismeretükre hallgatva szavazzanak novemberben.

WASHINGTON, DC - DECEMBER 12: Sen. Ted Cruz (R-TX) speaks during a Senate Judiciary Subcommittee on Border Security and Immigration hearing on Capitol Hill on December 12, 2018 in Washington, DC. The subcommittee addressed issues relating to transnational cartels and border security.   Zach Gibson/Getty Images/AFP
Ted Cruz – Fotó: Zach Gibson/Getty Images/AFP
US Senetor Ted Cruz waves from the stage at the Republican National Convention at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio on July 20, 2016.
The cost of the convention for the Republican Party will run some $64 million. The number of visitors expected in Cleveland is 50,000, including 15,000 journalists and 2,472 delegates (there are also 2,302 alternate delegates.) 
 / AFP PHOTO / Robyn BECK
Hihetetlen jelenetek Trump elnökjelölő gyűlésén
Látható örömmel alázta meg Donald Trumpot egykori legfőbb riválisa, a Republikánus Párt konvencióján elmondott beszédében.

Széttrollkodják a demokratákat

A belső ellenállás letörése mellett a szokásosnál sokkal korábban és agresszívebben kezdik el támadni a demokrata jelölteket. A Trump-kampány már most külön csapatot hozott létre a demokrata jelöltek követésére, videófigyelőkkel, akik elraktároznak minden kicsi, támadásra használható pillanatot, hogy a megfelelő pillanatban felhasználhassák ellenük. Valamint az RNC kutatói elkezdték beleásni magukat a jelöltek múltjába, hogy számukra káros információkat gyűjtsenek róluk.

Közben igyekeznek szocialistának és szélsőségesnek beállítani a demokrata mezőnyt, ami teli van olyan politikusokkal, akik távol állnak az amerikai többség értékrendjétől. A támadásokat a 2018-as választások alatt a demokraták trollkodásával hírnevet szerzett Michael Ahrens fogja vezetni, az RNC kommunikációs igazgatójaként.

Emellett a számukra veszélyesnek ítélt demokrata jelöltek meggyengítésével próbálják elérni, hogy a demokraták egy igazán progresszív liberálist válasszanak jelöltjüknek. Igyekeznek belesulykolni a demokrata szavazókba, hogy egyes jelöltek nem felelnek meg a Demokrata Párt értékrendjével.

Ezt már elkezdték Beto O’Rourke-al, akit kiváltságos fehér férfiként próbálnak meg hitelteleníteni a demokrata választók előtt, Kamala Harris szenátorral, akinek ügyészi múltját hangsúlyozzák, és Joe Biden egykori alelnökkel, akinél azt hangsúlyozzák, milyen jó kapcsolatot ápol republikánus politikusokkal.

A cél, hogy olyan jelöltet válasszanak, akit annyira gyűlölnek, mint Hillary Clintont 2016-ban

–  magyarázta a Politicónak Robert Blizzard. A republikánus közvélemény-kutató hozzátette, Trump számára a legrosszabb egy olyan jelölt lenne, aki meg tudja nyerni a független szavazókat, és sértetlenül kerül ki az előválasztási harcokból.

Kiemelt kép: Maddie McGarvey/Bloomberg/ Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.