Nagyvilág

Többek közt ők az új-zélandi vérengzés áldozatai

Ahogy korábban megírtuk, ötvenre emelkedett az új-zélandi mecsetek elleni véres merényletek áldozatainak száma, miután egy ember meghalt a kórházban. Több tucat embert jelenleg is kórházban ápolnak.

A rendőrség hivatalos közlése szerint már megosztották az áldozatok nevét a családokkal, azonban még nem hozták hivatalosan nyilvánosságra azt, a BBC azonban most közölt egy listát az áldozatokról.

Új-zélandi vérengzés: sok a külföldi áldozat
Pakisztáni, egyiptomi és jordán állampolgárok a halottak között.

A jelenlegi információk szerint a merénylet legfiatalabb áldozata a hároméves Mucad Ibrahim, aki bátyjával és édesapjával ment a mecsetbe, ők túlélték a támadást. A rendőrség már értesítette a családot a kisfiú haláláról, bátyja elmondása szerint azóta rengetegen keresik őket azzal, hogyan tudnak segíteni.

Az áldozatok között van a 33 éves Atta Elayyan is, aki az új-zélandi futsal válogatott kapusa volt.

Szintén meghalt a merényletben a 71 éves Daoud Nadi, aki Afganisztánban született, innen a 80-as években költöztek el családjával a szovjetek elől menekülve. Nadi mérnökként dolgozott, ő vezette a helyi afgán szervezetet, és más bevándorló csoportokat is támogatott.

Helyszíni riportok szerint a férfi mások elé vetette magát, amikor megjelent a lövöldöző, hogy saját testével védje meg őket.

A lövöldözésben elhunyt a 14 éves Sayyad Milne is, aki édesanyjával ment a mecsetbe. Édesapja elmondása szerint még hivatalosan nem értesítették őket gyermeke haláláról, de már tudják, mi történt vele.

Nagyon nehéz látni, hogy lelőtte valaki, aki nem törődött semmivel és senkivel

– mondta Milne édesapja. A fiút utoljára féltestvére látta a mecsetben, a földön fekve.

Szintén elhunyt az 50 éves Naeem Rashid is, aki Pakisztánból származott, ő tanárként dolgozott Christchurch városában. Egy, a mecsetben készült videóban látszik, amint megpróbál szembeszállni a lövöldözővel. Rashid súlyosan megsérült, majd később a kórházban vesztette életét.

A túlélők szerint a férfi bátorságával több ember életét megmentette.

A támadás áldozata a 21 éves Talha Rashid is, Naeem Rashid idősebb fia. Ő 11 éves volt, amikor a család Új-Zélandra költözött. Barátai elmondása szerint nemrég kapott állást, és házasodni készült.

Rashid másik fiát jelenleg is kórházban ápolják.

A 30 éves Farhaj Ahsan is meghalt a lövöldözésben, felesége hároméves lányával és hat hónapos fiával maradt egyedül.

A 42 éves Hosne Arát akkor érte halálos lövés, amikor kerekesszékes férjét kereste.

Az 57 éves Amjad Hamid halálát még nem erősítették meg, de senki nem látta a lövöldözés óta.

Hussain al-Umariról szintén nem hallottak a merénylet óta, pedig a mecset után a szülei várták vacsorára. A 35 éves férfit jelenleg eltűntként tartják számon.

A pénteki új-zélandi terrortámadást két mecset ellen követték el Christchurch városában, a Déli-szigeten. A 28 éves Brendon Tarrant ellen már vádat emeltek tömeggyilkosságért. Az ausztrál férfi április 5-én áll ismét bíróság elé. A férfi a merénylet előtt közzétett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben közölte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Kiemelt kép: Europress / David Moir / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik