Nagyvilág

Az új-zélandi terrorista 9 perccel a vérengzés előtt küldte el „kiáltványát”

A tömeggyilkos úgy időzített, hogy már ne tudják megakadályozni tettét.

Az új-zélandi kormányfő kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás előtt kapta meg a merénylettel gyanúsított ausztrál szélsőséges „kiáltványát”. Jacinda Ardern közölte, ő is azok közt volt, akik megkapták a támadás előtt elküldött manifesztumot.

Az emailban elküldött kiáltványban nem szerepelt a támadás egyetlen részlete sem, még az sem, hogy Új-Zélandban hol fogják elkövetni.

Az elektronikus levelet sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának. Ardern hivatala korábban megerősítette, a levelet számos médium és más politikusok is megkapták.

A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfit, aki ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, nem fogják kiadni Ausztráliának – mondta a kormányfő.

Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért.

A kormányfő megerősítette, módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, kormánya megkezdi az ehhez szükséges vitát. A szomszédos Ausztráliában magánember nem tarthat félautomata fegyvert, amióta egy magányos támadó gépkarabéllyal 35 emberrel végzett 1996-ban.

Jacinda Ardern szerint „megválaszolandó kérdései vannak” az internetes óriáscégeknek. Közölte, Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője, akivel kapcsolatba lépett, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A kormányfő elmondta: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy töröljék a merényletről az interneten keringő felvételeket.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi igazgatója szombati közleményében tudatta, hogy több mint 1,5 millió posztot töröltek a közösségi portálról, amelyek a Maszdzsid al-Núr mecsetben elkövetett mészárlásról készült videofelvételt tartalmazták. 1,2 millió posztot már a feltöltésekor töröltek, és dolgoznak a felvétel “szerkesztett”, erőszakos jelenetek nélküli változatainak eltávolításán is.

Brenton Tarrant a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre.

A Facebookon kívül a Twitter mikroblog portál és a Google kereső is azon dolgozott, hogy eltávolítsa a videót, amely a mészárlás után órákon át elérhető volt a közösségi médiában.

A kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak. Szerdáig várhatóan minden holttestet átadnak.
Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere előzőleg közölte, hogy a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet.

Helyi idő szerint vasárnap délután a merényletben megsebesült 48 ember közül még 34-en voltak kórházban, tizenketten közülük életveszélyes állapotban az intenzív osztályon – közölte a canterbury-i körzeti egészségügyi hivatal. A sebesültek között egy négyéves kislány is van, akit válságos állapotban szállítottak egy aucklandi gyermekkórházba.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát. Ezen a nem hivatalos listán 44 férfi és 4 nő szerepel. A pakisztáni külügyi szóvivő szerint újabb pakisztáni áldozatokat azonosítottak, így a támadás pakisztáni halottjainak száma kilenc, egyikük nő. Kettőjükkel – Naim Rasiddal és Talha Naimmal – a támadó akkor végzett, amikor megpróbálták megragadni a fegyverét.

Imran Hán pakisztáni kormányfő vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy Naim Rasidot, aki látható volt a videón, amint megragadja a támadó fegyverét, mártíromságáért kitüntetik. India új-zélandi nagykövetsége szerint a halálos áldozatok között legalább 5 indiai van, míg a Times of India című újság a hozzátartozóktól származó értesülések alapján 7 indiai áldozatról számolt be.

A török kormány küldöttséget küld hétfőn Christchurchbe, amelynek tagja lesz Fuat Oktay alelnök és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is. A delegáció találkozik a moszlim közösség tagjaival, koszorúkat helyez el az áldozatok emlékére és találkozik az új-zélandi kormány képviselőivel – jelentette be közleményben Winston Peters új-zélandi külügyminiszter. (mti)

Kiemelt kép: Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök a helyi muzulmán közösség tagjaival Christchurchben, a terrortámadás másnapján. MTI/EPA/SNPA Pool

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik