Nagyvilág

Új-zélandi vérengzés: sok a külföldi áldozat

Sok külföldi halottja és sebesültje van hivatalos bejelentések és sajtóértesülések szerint a pénteki új-zélandi terrortámadásnak, amelyet két mecset ellen követtek el Christchurch városában, a Déli-szigeten.

Az új-zélandi sajtó ott élő pakisztániaktól kapott tájékoztatás alapján szombaton arról írt, hogy legalább négy pakisztáni van a 49 halott között, beleértve egy kisfiút.

Közben a pakisztáni külügyminisztérium ugyancsak szombaton közzétett egy listát, rajta a merényletek után eltűntként nyilvántartott kilenc pakisztáni állampolgárral. A tárca egyelőre csak annyit közölt, hogy próbálnak biztos információkat szerezni a sorsukkal kapcsolatban. Új-Zélandon hozzávetőleg ötezer pakisztáni él, az iszlámábádi kormány pénteken határozottan elítélte a történeket, a lelkiismereti szabadság elleni gyalázatos támadásnak minősítve a tömeggyilkosságot.

Az egyiptomi hatóságok szombati tájékoztatása szerint az afrikai ország négy állampolgára is életét vesztette az előző napi mészárlásban, halálukat már az új-zélandi hatóságok is megerősítették.

A jordániai külügyminisztérium közölte, három állampolgáruk halt meg a két mecset elleni támadásban, többen megsebesültek.

A szaúd-arábiai tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a merényletnek szaúdi sebesültjei is vannak.  Az eltűntként nyilvántartottak között kilenc indiai állampolgár vagy indiai származású ember is van – közölte India új-zélandi nagykövete, emberiesség elleni égbekiáltó bűncselekménynek nevezve a támadást.

A gyanúsított, a 28 éves Brenton Tarrant ellen már vádat is emeltek tömeggyilkosságért a christchurchi körzeti bíróságon. Az ausztrál férfi április 5-én áll ismét bíróság elé. A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok, egyet később elengedtek.

Tömeggyilkosságért vádat emeltek az új-zélandi merénylő ellen
A mecsetek elleni támadásokban 49 embert gyilkoltak meg.

Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. Vélhetően egyetlen támadó volt, aki lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 49 embert meggyilkolt. A sebesültek száma 48, közülük több állapota válságos.

Brenton Tarrant a merénylet előtt közzétett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta. 

Jacinda Ardernd új-zélandi kormányfő szombaton Christchurch-be utazott, ahol találkozott a muszlim közösség képviselőivel. A politikus kijelentette, Új-Zéland együtt gyászol velük.

A szigetországban hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sok bevándorló olyan országokból, mint Pakisztán és Banglades.

Kiemelt kép: Gyászolók ülnek a járdán az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. (MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik