Nagyvilág

Több ezren vették körbe az elnöki palotát Belgrádban

Vasárnap is folytatódott Belgrádban az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozássorozat, ami már több mint három hónapja zajlik a szerb nagyvárosokban.

Délután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Belgrádban. A több ezer demonstrálók körbevette az elnöki palotát, ahol Aleksandar Vucic államfő épp sajtótájékoztató tartott arról, hogy szombat este néhány tucatnyi tüntető  behatolt az RTS szerb köztévé székházába. A rohamrendőrség eltávolította őket az épületből, és Nebojsa Stefanovic belügyminiszter bejelentette: mindenkit felelősségre fognak vonni.

Photo by Oliver BUNIC / AFP

Vasárnap a tüntetők az elnöki palotába szerettek volna bejutni: élőlánccal vették körbe az épületet, majd áttörték a kordonokat, de a rohamrendőrök – könnygázt is bevetve – megállították őket.

Aleksandar Vucic államfő közben sajtótájékoztatót tartott az épületben. Azt mondta, az állam nem engedi a tüntetőknek, hogy bárkit is veszélyeztessenek erőszakkal. Azt üzente nekik, hogy azt, aki részt vesz az erőszakban, felelősségre fogják vonni.

Belgrád, 2019. március 17.
Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart
MTI/AP/Darko Vojinovic

A három hónapja tartó tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetők a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezték.

A tüntetések jelmondata, az Egy az ötmillióból arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

Forrás: Balkan Insight, MTI

Kiemelt kép: Vladimir Zivojinovic / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik