Nagyvilág
Political satire artist Kaya Mar poses with an artwork depicting opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn (R) and Britain's Prime Minister Theresa May as anti-Brexit activists demonstrate outside of the Houses of Parliament in central London on February 14, 2019. - Prime Minister Theresa May risks another humiliating Brexit defeat at the hands of her own eurosceptic MPs on Thursday, with just weeks to go until Britain officially leaves the EU. Parliament will hold a symbolic vote calling for May to renegotiate her deal's unpopular "backstop" provision and also to rule out leaving the European Union without a deal, as agreed in House of Commons votes last month. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Két fordulatot vett a brexit a héten

A hét első két napja két fordulatot is hozott brexit-ügyben. A konzervatív miniszterelnök, Theresa May bejelentette, hogy – bár ezzel nem ért egyet – akár a kilépés elhalasztásáról is szavazhat a brit parlament. Az ellenzék vezére is változtatott: a második népszavazás mellett állt ki (de ő is csak feltételesen). A két fordulat oka, hogy egy új politikai erő jelent meg Londonban.

Március 12-én újra szavazhatnak az EU-ból való megállapodásos kilépésről a londoni parlamentben. Ha ezt elutasítják (ahogy korábban is tették), akkor másnap a megállapodás nélküli (no deal) verzióról voksolhatnak. Végül, ha ez sem lesz sikeres, akár elhalaszthatják egy március 14-ei szavazáson a kilépést az unióból – ezt jelentette be Theresa May kedden a londoni parlamentben.

A brit politikusokat egy új politikai erő megjelenése kezdi észhez téríteni. Az elmúlt hetekben először az ellenzék sorai kezdtek felbomlani, nyolc munkáspárti honatya otthagyta pártját. A frakciót elhagyók egyrészt a pártbeli antiszemitizmust hánytorgatták fel, másrészt egyértelműen ellenzik a brexitet. A kilépésük eleinte mégis mintha a brit kilépés malmára hajtotta volna a vizet, hiszen az ellenzék megosztását jelentette. Ám hamarosan kiderült, hogy a dezertáló munkáspártiakhoz három konzervatív képviselő is csatlakozott.

(FILES) In this file photo taken on February 19, 2019 Britain's main opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn speaks during the National Manufacturing Conference in London on February 19, 2019. - Britain's main opposition Labour Party said on February 25 it was committed to eventually supporting a second referendum on leaving the European Union if its own plan for Brexit is not approved. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Így aztán Corbyn mellett a kormányfő is kénytelen figyelembe venni a brexitet ellenző képviselők véleményét. Mindketten változtattak is a héten az álláspontjukon. Corbyn már hétfőn bejelentette, hogyha nem sikerül a terveiknek megfelelő megoldást találni a rendezett kilépésre az EU-ból, akkor pártja egy második népszavazás mellé állna. Ez sok britnek tetszene, ám a megvalósítása még mindig kérdéses, hiszen a parlamentben a második referendum kiírásához nem biztos, hogy megvan a többség. Ráadásul a BBC elemzése szerint Corbyn feltételes mondata inkább azt takarja, hogy a brexitet támogató politikus abban bízik: nem is kell ezt az ígéretét betartania.

Sokkal fontosabb tehát a miniszterelnök keddi bejelentése a brexit lehetséges elhalasztásáról. Ráadásul ennek alighanem kedvező fogadtatása lenne az Európai Unióban is, amint erről korábban beszámoltunk. Az EU brüsszeli központjában olyan hírek terjengenek, hogy a kilépést 21 hónappal is eltolhatják, ami 2021-es brexitet jelenthetne. Ha egyáltalán lesz valaha brexit – ebben a témakörben semmi sem biztos, továbbra sem.

May kedden a londoni parlamentben felvázolt egy szavazási menetrendet, amely március 12-én kezdődhet. A brexit határideje jelenleg március 29., vagyis 17 nappal a határidő előtt kezdenek majd érdemben voksolgatni. Konkrét elképzelésről, tervről azonban továbbra sincs szó, pontosabban May alighanem újra azt az EU-val korábban kialkudott egyezséget fogja előterjeszteni március 12-én, amit a brit parlament történelmi, azaz 230 szavazatos különbséggel elutasított már januárban.

Érdemi eltérés azért sem várható, mivel az EU ragaszkodik az úgynevezett backstophoz. Ez bármilyen brexit-forgatókönyv esetén garantálná az Észak-Írország (az Egyesült Királyság Ír-szigeten lévő tartománya) és az EU-tag Írország közötti határ nyitva tartását. Ez elsősorban Írország követelése, de Dublinnal azonosul az ügyben Brüsszel is. Ráadásul az Egyesült Királyság és Írország nemzetközi szerződést kötött korábban Észak-Írországról, ezt képtelen kezelni a londoni politika a brexit kapcsán. Észak-Írország sorsát, a terület esetleges egyesítését az Ír Köztársasággal ugyanis az 1998-as Nagypénteki Egyezmény egy potenciális jövőbeli referendumtól teszi függővé. Az egyezményt ráadásul az Egyesült Királyság egyoldalúan nem is mondhatja fel.

Az ír kormány pedig nem adja fel a sziget egyesítésének elvi lehetőségét. Kimondatlanul tehát a potenciális ír szuverenitás megszerzéséről van szó az egész Ír-sziget fölött, ami így a gyakorlatban – miután Brüsszel Dublint támogatja a vitában – felülírja a brexitpártiak akaratát. Hivatalosan pedig azt hangsúlyozzák az írek: az egész sziget prosperitását segíti elő a nyitott észak-ír határ.

Ha a backstopot bevezetik, vagyis nyitott marad az ír határ a megállapodás nélküli brexit esetén is, akkor az Egyesült Királyságon belül kellene vámhatárt felállítani. Brüsszel ugyanis az észak-ír határon nem akar „lyukat” hagyni, azaz nem akarja vámhatárát más országok előtt megnyitni, ha a britek más, EU-n kívüli országokkal vámmenetesen kezdenének önhatalmúlag kereskedni. A no deal brexit ugyanis azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság elhagyná az EU vámunióját, de az észak-írek továbbra is szabadon kereskedhetnének a backstop miatt Írországgal – ez teremt megoldhatatlan helyzetet a Nagypénteki Egyezmény és a brexit egymással való összeegyeztethetetlensége miatt.

May így aligha csikar ki március 12-éig nagyobb fokú engedményt az EU-tól a legvitatottabb kérdésben, a backstop ügyében. London azt szeretné ugyanis, hogy az észak-ír határ nyitottságáról szóló klauzula időbeli hatályát korlátozzák, de mint említettük, ez az egységes Írországot akaró Ír Köztársaság akaratával szögesen ellentétes.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves from the rear of 10 Downing Street in London on February 14, 2019 ahead of a vote on amendments to the Brexit withdrawal bill. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Fotó: Tolga Akment / AFP

Így most a róka fogta csuka esetét továbbgondolva, Theresa May hajlandó volt egy szavazási menetrendet felvázolni. Saját, az EU-val kötött alkujának leszavazása után azonban a megállapodás nélküli kilépés sem valószínű, hogy többséget kapna a teljes brit alsóházban. Az ugyanis olyan óriási gazdasági károkat okozna, hogy aligha vállalja egyetlen párt is egy ilyen döntés felelősségét.

Éppen ezért May friss bejelentése szerint – ha minden más opciót elutasítottak az előző két napon – március 14-én a képviselők szavazhatnának a brexit elhalasztásáról is. Ezt a lehetőséget ugyan a miniszterelnök ellenzi, de Theresa May az erről szóló keddi bejelentésével kifogta a szelet egy tervezett parlamenti akció vitorlájából. A parlament már-már a kormány hatáskörének csökkentésére készült brexitügyben ezen a héten. May bejelentése nyomán azonban a törvényjavaslat konzervatív kezdeményezője visszakozott.

May a halasztásról szóló bejelentésével nem csak a két nagy pártot elhagyó képviselőknek tett engedményt. Saját kabinetjének három minisztere is jelezte a napokban: a kilépés elhalasztását támogatnák. Így May átmenetileg lecsillapította a kedélyeket, kérdés azonban, hogy két hét múlva melyik javaslat kap a három előterjesztés közül többséget.

Az sem kizárt, hogy egyik sem, tehát a rémálom folytatódhat Londonban. Ekkor viszont tényleg lehet jelentősége Corbyn hétfői bejelentésének, és megnyílhat az út egy második népszavazás előtt.

Kiemelt kép:  Adrian Dennis / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Theresa May (L)  talking to speaker of the House, John Bercow as she arrives to make a statement to the House of Commons in London on December 17, 2018, following her attendance at an EU Summit last week. - Prime Minister Theresa May will on Monday warn MPs against supporting a second Brexit referendum, as calls mount for a public vote to break the political impasse over the deal she struck with the EU. "Let us not break faith with the British people by trying to stage another referendum," she will tell parliament, according to extracts from her speech released by Downing Street. (Photo by Jessica TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament"
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.