Nagyvilág

Polt Péter szerint politikai kampány, hogy az Európai Parlamentbe hívták, ezért nem megy el

Az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottsága kedden meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy március elején vegyen részt azon a bizottsági ülésen, amelyen szóba kerül az Európai Ügyészséghez csatlakozás kérdése, a szervezett bűnözés elleni fellépés vagy a nemzetközi együttműködések kérdése mellett a legfontosabb kérdésként az OLAF-jelentések magyarországi bizonyítékként való elfogadásának kérdése is.

Kedd délután a legfőbb ügyész levélben nemet mondott a meghívásra.

Mint Inge Gräßle bizottsági elnöknek írta:

még a meghívó megérkezését megelőzően a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne.

Polt szerint Jávor Benedek EP-képviselő Facebook-bejegyzése azt a hamis látszatot kelti, hogy a legfőbb ügyésznek megjelenési és beszámolási kötelezettsége lenne a Bizottság felé, ez pedig

egyértelműen olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, amely a már folyamatban lévlő európai parlamenti választási kampányhoz köthető. A magyar Alaptörvény (Alkotmány) ugyanakkor megtiltja a magyar ügyészségnek, az ügyészség bármely tagjának, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve ilyenben közreműködjön.

Ezért a legfőbb ügyész szerint kerülni kell még a látszatát is annak, hogy a bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon. Ugyanakkor továbbra is elkötelezett az Európai Unióban történő szakmai együttműködés iránt.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik