Nagyvilág

A függőkön is milliárdokat akart keresni a függőséget okozó fájdalomcsillapítón meggazdagodott család

Az ópioidkrízisben nagy szerepet játszó OxyContin gyártója nyilvánosan soha nem ismerte be, hogy tudták, gyógyszerük súlyos függőséget okoz. Eddig titokban tartott belső iratokból azonban kiderült, nagyon is tudták, milyen veszélyes a szer. De ebben is csak csábító, milliárdos üzletet láttak.

4,2 milliárd dollár, azaz majdnem 1200 milliárd forint. Ekkora összeget zsebeltek be 2007 és 2016 között a Purdue Pharma nevű gyógyszeripari céget irányító Sackler-család tagjai. Az Egyesült Államok leggazdagabb emberei közé tartozó Sacklerek a súlyos függőséget okozó fájdalomcsillapító, az OxyContin sikerének köszönhetik vagyonukat.

Az opioidtartalmú szert minden idők egyik legnagyobb gyógyszer-reklámkampányával vezették be a piacra, a vád szerint eltitkolva az orvosok és a betegek elől, hogy a szer használata súlyos függőséget és túladagolásos haláleseteket okozhat.

A gyógyszer nem zeller
A Purdue Pharma nevű gyógyszercég tulajdonosai mára az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb emberei közé tartoznak, vagyonukat részben a súlyos függőséget okozó Oxycontin sikerének köszönhetik.

Egy most nyilvánosságra került ügyészségi vádirat szerint azonban a cég és az ott dolgozó családtagok nagyon is tisztában voltak a szer veszélyeivel. És igyekeztek a függővé vált emberekből még több pénzt csinálni.

A Massachusetts állam főügyészsége által benyújtott vádirat szerint 2014-ben egy titkos projektet indítottak el a cégen belül. A Project Tango kódnevű terv szerint be akartak lépni az opiátfüggőség elleni küzdelem „csábító” piacára. A tervet a cég több vezetője, valamint Kathe Sackler, a Purdue egyik társalapítójának lánya kezelte.

Project Tango

Az erről szóló belső iratokban leírták, hogy az opioidtartalmú gyógyszerek és az ópiátfüggőség „természetesen összekapcsolódnak”, és a cégnek nemcsak fájdalomcsillapítókkal kéne ellátnia az embereket, hanem a termékük miatt kialakuló függőségüket kezelő gyógyszerekkel is – olvasható a vádiratban.

Az ügyészség szerint Kathe és a cég munkatársai arra jutottak, a család számára a függővé vált milliók jelenthetik „a következő nagy üzleti lehetőséget”.

A cég igazgatótanácsának 2015 februárjában bemutatott terv szerint a Suboxone nevű szert kezdték volna el árulni a függőknek. A prezentációban levezették, a betegek hogyan válnak függővé az olyan opioidtartalmú szerektől, mint az OxyContin, majd ezzel egyben új vásárlóivá is válnak a Suboxone-nak.

A projekttel foglalkozó csapat kiemelte, hogyan lehet megfogni a vásárlókat. Mint írták, a betegek lehet, hogy meggyógyulnak a szertől, de 40-60 százalékuk úgy is visszaesik a függőségbe, és akkor újra el lehet adni nekik a szert – olvasható az ügyészségi vádiratban.

A tervből végül nem lett semmi, a Sackler-család több tagja végül úgy döntött, leállítják a projektet. De más ötletük is volt arra, hogyan keressen még több pénzt a függővé vált betegeken.

Fotó: Craig F. Walker/The Boston Globe / Getty Images)
Veszélyes fájdalomcsillapítóval tömték a betegeket, hogy meggazdagodjanak
Tömegesen indítanak pereket az Oxycontin nevű gyógyszert gyártó cég tulajdonosai ellen, akik állítólag tisztában voltak a szer veszélyeivel, de kapzsiságuk felülírta az etikai szabályokat.

A Project Tango átalakított verziója szintén a több tízezer halálos áldozatot követelő opioidkrízisből profitált volna. Csak nem egy függőséget gyógyító szerből csináltak volna pénzt, hanem a túladagolásra használt Narcanból, ami a belső feljegyzések szerint stratégiailag beleillene a cég profiljába. Azt ugyanis „kiegészítő szerként” lehet árusítani a cég opioid tartalmú gyógyszerei mellé.

A Sacklerek számításai szerint a Narcan piaca folyamatosan növekvő bevételhez juttatná a céget, és tíz éven belül már évi 24 millió dolláros nettó árbevételre lehet számítani.

A cégnél a Purdue opioidtartalmú gyógyszereit szedő betegeket határozták meg a Narcan célpiacaként, és azok tanulmányozását szorgalmazták. Emellett azokat az orvosokat célozták volna meg, akik a legtöbb fájdalomcsillapítót írják fel a betegeiknek, hogy kezdjék el kínálni nekik a túladagolás visszafordítására szolgáló szert is.

A Narcan mellett szól még a cég szerint, hogy a szert egyre többször alkalmazzák kormányzati szervezetek életmentésre, és a Purdue ebből is profitot tudna termelni.

Halálkufárok

A vádiratot jegyző Maura Healey, Massachusetts állam legfőbb ügyésze szerint a Narcannal kapcsolatos tervek is bizonyítják, hogy

az opioidkrízisre pénzkereseti lehetőség tekintettek, és a Sacklerek – privátban, amikor senki sem figyelte őket – elismerték, hogy a Purdue opioidjai veszélybe sodorták a betegeket.

Az ügyészség szerint a Purdue mindent megtett annak érdekében, hogy jobb színben tüntesse fel az OxyContint, hogy növelje az eladásokat, és a szőnyeg alá söpörjék az aggodalmakat, hogy a betegek függővé válnak, vagy azt, hogy egyes orvosok nem megfelelő módon írják fel azt a betegeiknek.

A 274 oldalas ügyészségi irat szerint a cég és a Sackler-család tagjai okozták az Egyesült Államokban tomboló opioidkrízist, ami miatt 2017-ben majdnem 49 ezer ember halt meg – többen, mint autóbalesetben vagy lövöldözésben.

A CDC amerikai járványügyi hatóságok adatai szerint 1999 és 2017 között majdnem 218 ezer ember halt meg vényköteles opioidok által okozott túladagolásban.

Kiemelt kép: Liz O. Baylen/Los Angeles Times / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik