Nagyvilág

Egyre többen adagolják túl magukat heroinnal a gyerekeik mellett

Amikor a rendőrök ráakadtak, Erika Hurt az autója vezetőülésében ült. Eszméletlen volt, a feje hátrabicsaklott, a szája nyitva, a bal kezében még mindig a fecskendőt szorongatta. Hátul, a gyermekülésbe kötve, ott ült a nő tíz hónapos kisfia.

Erika Hurt (Fotó: Town of Hope PD)
Erika Hurt (Fotó: Town of Hope PD)

Az autó Indianapolistól 70 kilométerre, egy vidéki áruház parkolójában állt. Egy járókelő vasárnap délután tárcsázta a segélyhívót, miután látta, hogy a nő eszméletlen, és egy gyerek is van a kocsiban. A 25 éves anya heroinnal adagolta túl magát. Csak az után tért magához, hogy kétadagnyi Narcant adtak be neki a mentők.

Nyilvános belövés

Mindez alig két hónappal az után történt, hogy ohiói East Liverpoolban járőrök állítottak meg egy gyanúsan haladó kocsit. Az első üléseken egy pár ült, alig voltak maguknál, a hátsó ülésen a nő négyéves unokája utazott. Az 50 éves Rhonda L. Pasek, és a 47 éves James Lee Acord szintén túladagolták a heroint.

„Újabban kezd elterjedni a droghasználók között ez a szokás. A lakhelyüktől messzebb utaznak, hogy nehogy lebukjanak ismerősök előtt, akik elítélnék őket a szerhasználat miatt” – mondja Matthew Tallent rendőrbíró.

Egyetért vele Brian Allen, az ohiói East Liverpool közbiztonsági igazgatója is: „azért lövik be magukat nyilvános helyen, mert így a van a legtöbb esélyük arra, hogy túléljenek egy véletlen túladagolást. Ha ez otthon történik velük, ahol senki sem látja őket, nem kapnak segítséget, és belehalnak.”

Allen azt mondja, mostanában naponta lát utcai túladagolásokat, és egyre több olyat, amikor a dorghasználók autókban, a gyerekek mellett lövik be magukat, akikre éppen vigyázniuk kellene.

Opiátjárvány

Nem sokkal az ohiói pár esete után, egy nagymamát találtak eszméletlenül, egy járó motorú terepjáróban, egy benzinkút parkolójában. A hátsó ülésen, a nő nyolc hónapos unokája játszott, gyermekülés nem volt a kocsiban.

Kedden, Detroitban, szintén egy benzinkútnál parkoló autóban találtak egy két-, és egy négyéves gyereket, a túladagolt anyjuk mellett. A nő annyira kiütötte magát, hogy a légzése percenként kettőre lassult. Ugyanazon a napon egy középiskolai tanárt eszméletlenül találtak az összetört autójában, Kentuckyban.

Az összes felsorolt esetben, a Narcan nevű, drogtúladagolásra kifejlesztett, életmentő gyógyszerrel kezelték az eszméletlen embereket. Az ópiátok, mint a heroin, vagy a receptköteles, erős fájdalomcsillapítók több mint 28 ezer embert öltek meg az Egyesült Államokban, 2014-ben. Az áldozatok száma magasabb, mint bármikor korábban, az 1999-es adatokhoz képest megnégyszereződött. Tizennégy államban, közöttük Indianában, és Ohióban, a többihez képest is jelentősen nőtt a drogtúladagolásos esetek száma.

A statisztika hideg számai mögött pedig ott vannak azok a gyerekek, akiknek tönkre teszi az életét a szüleik függősége.

„Anyu és apu nem akarnak felébredni”

A múlt hónapban egy massachusettsi  diszkontáruház eladója videóra vette, amint egy rózsaszín pizsamás kislány cibálja az anyja ruháját, aki túladagolás miatt összeesett a játékosztály polcai között. A nő túlélte, megvádolták kiskorú veszélyeztetésével, a gyermeke felügyeleti jogát pedig megvonták tőle.

Az alabamai Birminghamben, szeptember elején gyerekek tárcsázták a segélyhívót, mert nem tudták felkelteni aput, és anyut. A rendőrök egy hétéves kislányt, egy három-, és egy kétéves kisfiút, illetve egy alig egy hónapos kislányt találtak a lakásban. Az apjuk belehalt a túladagolásba, az anyjukat csodával határos módon sikerült csak megmenteni. A helyszínen intézkedő rendőrnő azt mondta, majd megszakadt a szíve, amikor a hétéves lány megkérte, hogy írja alá a szülei helyett a házi feladatát, hogy másnap nyugodtan mehessen iskolába.

Nyilvános megszégyenítés

A hatóságokat több esetben érte éles kritika, amiért nyilvánosságra hoztak fotókat a túladagolt felnőttekről. Az East Liverpool-i eset helyszínén készült képeket az önkormányzat a Facebookon tette közzé. Azt írták, ők szeretnének az ártatlan gyermekek hangja lenni, mert ők nem tudnak kiállni magukért.

Fotó: Facebook / City of East Liverpool
Fotó: Facebook / City of East Liverpool

Seth Mnookin szerint azonban, ezek a posztok csak arra jók, hogy súlyosan beteg embereket szégyenítsenek meg, még mélyebbre taszítva őket a problémájuk mocsarába, de a gyerekeken biztosan nem segítenek. A Huffington Poston megjelent publicisztikájában Mnookin megvádolta a fotók készítőit, hogy fontosabb volt nekik egy szaftos kép készítése, mint az, hogy segítsenek akár a gyerekeken, akár az eszméletlen felnőtteken. Bár az önkormányzat azt írta, hogy a fotók láttán, néhány droghasználó talán elgondolkodik, és nem lövi be magát, amikor éppen egy gyerekre vigyáz, Mnookin szerint egy komoly függőségben szenvedő ember egyszerűen nem így működik.

A drogprobléma nyolcéves arca

Október elején egy két és fél perces videó rázta meg Amerikát. A Facebookon megosztott felvételen egy Brenden Clark nevű, gyógyulófélben lévő drogfüggő férfi mondja el a szomorú hírt a nyolcéves fiának, hogy az anyja meghalt az éjjel a drog miatt. Clark azt írta, a videóval szeretné észhez téríteni az összes függőt, akinek gyermeke van.

A videót több mint 35 millióan nézték meg, s így, bár ő ezt biztosan nem akarta, a nyolcéves, zokogó kisfiú lett az Amerikát egyre inkább fojtogató, naponta 78 életet követelő opiátjárvány arca.

A magát az indianai parkolóban, a tíz hónapos fia mellett túladagoló Erika Hurt-öt letartóztatta a rendőrség, amint a nőt elengedték a kórházból. Kábítószer birtoklásával, kiskorú veszélyeztetésével, és a próbaidő feltételeinek megsértésével vádolták meg. Utóbbit korábban, szintén egy kábítószeres ügy miatt róttak ki rá. A kisfiú a nagymamájához került.

(Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik