Nagyvilág

Több európai ország is elismerte Juan Guaidó ideiglenes elnökségét

Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria és Dánia is elismerte hétfőn Juan Guaidót, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament vezetőjét Venezuela ideiglenes elnökeként.

Emmanuel Macron francia államfő arról írt, hogy a venezuelaiaknak joguk van szabadon és demokratikus keretek között véleményt nyilvánítani, ezért Franciaország Juan Guaidót ismeri el ideiglenes elnöknek, hogy le tudják bonyolítani az új választást.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pedig sürgette Guaidót, hogy írjon ki előrehozott elnökválasztást, amely biztosíthatja a venezuelai válság békés megoldását.

Margot Wallström svéd külügyminiszter az SVT svéd televízióban arról beszélt, hogy Nicolás Maduro nem szabad és tisztességes választások útján jutott hatalomra, és Stockholm Juan Guaidót tekinti “a venezuelai nép egyetlen legitim vezetőjének”.

A német kormány is bejelentette, hogy Juan Guaidót ismerik el ideiglenes elnöknek, akit arra kérnek, hogy készítsen elő egy átmeneti időszakot a “tiszta választások” megrendezéséig.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter közölte, hogy Maduro nem írt ki választásokat azon a nyolcnapos határidőn belül, amelyet több európai ország megszabott, ezért London is elismeri Guaidót, amíg új voksolást nem tartanak Venezuelában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár is jelezte, Ausztria legitimnek ismeri el Guaidó ideiglenes elnökségét a venezuelai alkotmánynak megfelelően.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter is közölte országa döntését az elismerésről, és megjegyezte, örömmel látja a fontos uniós partnerek hasonló bejelentéseit.

Stef Blok holland külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy hétfőn lejárt a szabad, demokratikus választások kiírására adott nyolcnapos határidő, és hangsúlyozta, hogy Hollandia is a szabadság és a demokrácia mielőbbi helyreállítását szeretné látni Venezuelában.

Lettország és Litvánia is csatlakozott a Guaidót elismerő országok sorához. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter szabad, tisztességes és demokratikus választásokat szorgalmazott Twitter-bejegyzésében. Linas Linkeviciu, a litván diplomácia vezetője pedig közölte, az EU azért lép fel kollektívan a venezuelai válság ügyében, mert a demokrácia és a joguralom helyreállítását szeretné elérni az országban.

Az európai országok bejelentéseinek sorozatát Pedro Sánchez spanyol kormányfő rendkívüli madridi sajtótájékoztatója indította el hétfőn. Sánchez emlékeztetett arra, hogy lejárt a nyolcnapos határidő az új elnökválasztásra Venezuelában, és Spanyolország mostantól Guaidót tartja a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének.

Nicolás Maduro a határidő lejártakor értésre adta, hogy nem enged a külső nyomásnak, és továbbra is államfőnek tekinti magát.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik