Nagyvilág

Az ENSZ-től kér segítséget Venezuela ideiglenes elnöke

António Guterres ENSZ-főtitkártól kért segítséget a venezuelai humanitárius válság kezelésére az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó szombaton a Twitteren is közzétett levelében.

Azért írok, hogy kérjem az ENSZ-t és a humanitárius segélyezésért felelős összes ügynökséget a korai támogató és válságkezelő mechanizmusok életbe léptetésére

– írta Guaidó, aki a napokban egy tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

A politikus szerint a nemzetközi közösség összefogására van szükség az akut válság kezelésére, amelynek több millió áldozata van, akik nap mint nap hiányt szenvednek az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy az élelmezés terén.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuela évek óta gazdasági zuhanórepülésben van az olajárak csökkenése miatt. Az országot hiperinfláció, élelmiszer- és áruhiány, valamint az alapvető szolgáltatások akadozása jellemzi.

A több ország által elnöknek elismert Guadió megjegyezte, hogy a közeljövőben meghívja a nemzetközi közösség képviselőit Venezuelába, hogy kidolgozhassák a legjobb stratégiát a humanitárius segítségnyújtás finanszírozására az átmeneti időszakban, valamint az újjáépítés és nemzeti megbékélés leghatékonyabb módját. Az ENSZ megerősítette, hogy Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos a latin-amerikai országba látogat, bár útjának időpontjáról és részleteiről egyelőre mit sem tudni.

Kiemelt kép: Lokman Ilhan / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik