Közélet

Venezuela bezárja amerikai nagykövetségét

Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök csütörtökön elrendelte országa amerikai nagykövetségének és konzulátusainak bezárását, egyúttal megismételte: az amerikai diplomatáknak legkésőbb a hét végéig távozniuk kell Venezuelából. Ezzel együtt az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön este hazarendelte Venezuelában akkreditált diplomatáinak nagy részét.

Maduro e kijelentéseit a legfelsőbb bíróságon tette, ahol bírók és képviselők támogatásukról biztosították az után, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal ezt követően kijelentette: az Egyesült Államok elismeri Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének. Az amerikai államfő a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Csütörtöki beszédében a hivatalban lévő venezuelai államfő közölte:

úgy döntöttem, hogy hazarendelem az egész diplomáciai és konzulátusi személyzetünket, és bezáratom a nagykövetségeinket és a konzulátusokat az Egyesült Államokban.

Maduro szerdán a caracasi elnöki palota erkélyéből több száz híve előtt mondott beszédében államcsínynek nevezte a történteket, és kiutasította az amerikai diplomatákat az országból.

Ezzel kapcsolatosan csütörtökön megismételte, hogy “határozottan fenntartja” szerdán hozott döntését a diplomáciai és politikai kapcsolatok megszakításáról

Donald Trump imperialista kormányával és arról, hogy kiutasítja egész diplomáciai személyzetét Venezuelából.

“Hetvenkét órájuk van vasárnapig, hogy elmenjenek, hogy távozzanak Venezuelából” – tette hozzá.

Ezzel szemben Maduro szerdai bejelentését követően nem sokkal Guaidó egy Twitter-bejegyzésében azt írta: Venezuela diplomáciai kapcsolatokat fog fenntartani a világ összes országával.

A hivatalban lévő venezuelai elnök csütörtöki beszédében egyúttal kijelentette, hogy egyetért Mexikó és Uruguay arra vonatkozó javaslatával, hogy kezdjen párbeszédet a venezuelai ellenzékkel a politikai, gazdasági és társadalmi válság rendezése céljából.

A Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője (OVCS) nevű helyi civil szervezet csütörtöki tájékoztatása szerint legalább 26 ember vesztette életét eddig az elmúlt órák kormányellenes tüntetésein. Az OVCS Twitter-bejegyzésében ugyanakkor hozzátette, hogy ez csak az azonosított halálos áldozatok száma.

A Foro Penal (FPV) nevű venezuelai jogvédő szervezet szerint hétfő és szerda között 328 embert vettek őrizetbe az országban az eseményekkel összefüggésben.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és egyebek között Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi – köztük számos latin-amerikai – ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak egyelőre semleges álláspontra helyezkedő államok is.

Guaidó amnesztiát fontolgat

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke egy interjúban kijelentette, hogy megfontolja az amnesztiát az ellenfeli számára, ha segítenek helyreállítani a demokráciát.

A parlamenti elnök szerdán ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és ezen az alapon nyilatkozott az Univision televíziónak helyi idő szerint még csütörtökön. Ez volt az első nyilvános kommentárja az eseményekről ideiglenes elnökként egy Twitter-bejegyzésen kívül. E tisztsége elismerése megosztotta Latin-Amerikát és a világot.

Mint mondta, a közkegyelem mindenki számára nyitott lehetőség, aki segít helyreállítani az alkotmányos rendet a dél-amerikai országban, és ez vonatkozik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökre és a szövetségeseire is. Közölte, hogy minden társadalmi szektor segítségét örömmel fogadja, beleértve a katonaságot is, hogy megoldhassák a válságot. Azt a vádat visszautasította, hogy államcsínyt hajtott végre a hatalom átvételének bejelentésével.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Yuri CORTEZ, Federico PARRA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik