Nagyvilág

Venezuela miatt áll a bál az ENSZ BT-ben

Oroszország Nicolás Madurót, az Egyesült Államok Juan Guaidót támogatta.

Puccsal vádolta az Egyesült Államokat Oroszország nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában Venezuela ügyében. Vaszilij Nyebenzja azt mondta, az Egyesült Államok és szövetségesei el akarják mozdítani a hivatalban lévő államfőt, Nicolás Madurót a hatalomból. A diplomata azt hangoztatta, hogy a BT-nek nincs joga megvitatni a venezuelai helyzetet, az belügy, nem veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

Válaszában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter rámutatott: elnökként Nicolás Maduro elnyomta a venezuelai népet, éhezésre és arra kárhoztatta, hogy tömegével hagyják el az országot, ami destabilizálja a térséget. A Maduro-kormányzatot törvénytelen maffiaállamnak nevezte, és a Venezuelában tapasztalható mélyszegénységre és a szolgáltatások, köztük a kórházi ellátás összeomlására utalva hozzáfűzte, a szocialista kísérlet a gazdaság összeomlásához vezetett.

Mint mondta, a magát ideiglenes venezuelai államfővé nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök választásokat ígért az országban, a BT pedig nem halogathatja tovább a vitát Venezueláról. Eljött az idő, hogy válasszanak az országok, kinek a pártján állnak Venezuelában – jelentette ki, egyúttal arra sürgetett minden államot, hogy ismerjék el Juan Guaidót.

Vagy a szabadság erőivel vannak, vagy egy sorban Maduróval és a poklával

– tette hozzá. Mike Pompeo egyúttal visszautasította Nicolás Maduro követelését, hogy az amerikai diplomaták hagyják el Venezuelát. Hozzátette: elvárja, hogy biztonságban folytathassák munkájukat az országban.

Ne tegyék próbára az Egyesült Államok eltökéltségét állampolgáraik megvédésében

– üzente.

Egy ország, két elnök, a megoldás a hadsereg kezében
Hiperinfláció, 19. századi egészségügyi ellátás, utcai tüntetéssorozat – így fest most Venezuela. De nem csupán a szocializmust hirdető köztársaság megosztott, a nemzetközi közösség is az, miután Juan Guaidó az utcán kiáltotta ki magát elnöknek Nicolas Maduróval szemben.

Az ülés előtti szavazáson Oroszország próbálta megakadályozni a tanácskozást, de az Egyesült Államoknak végül meglett a minimálisan szükséges kilenc szavazat a 15 tagú testületben, amelynek öt állandó, vétójoggal rendelkező tagjából Oroszország mellett Kína is jelezte, hogy Nicolás Maduro pártján áll. Emiatt nem várható, hogy bármilyen döntés vagy hivatalos állásfoglalás születik Venezuela ügyében.

Venezuelában évek óta tart a súlyos politikai és gazdasági válság, a Maduro januári újbóli beiktatása utáni tiltakozási hullám szerdán érte el csúcspontját, amikor a 35 éves Juan Guaidó ideiglenes államfőnek nyilvánította magát. Az ellenzéki politikust az Egyesült Államokkal az élen több térségbeli ország azonnal elismerte átmeneti államfőként, szombaton Franciaország, Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Portugália is közölte, hogy így cselekszik, ha Nicolás Maduro nyolc napon belül nem ír ki választásokat.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: további, egyebek között az ország vezetésével kapcsolatos intézkedéseket hoz, ha a következő napokban Venezuelában nem írnak ki választásokat.

Federica Mogherini szabad, tiszta és hiteles választásokat sürgetett egy olyan kormány megválasztásáért, amely hűen tükrözi a venezuelai nép akaratát. Közölte, az EU kész azonnal létrehozni egy nemzetközi összekötő csoportot a rendezés előmozdításáért. A következő órákban fokozzák a kapcsolattartást nemzetközi partnereikkel.

“Az Európai Unió a venezuelai néppel van ezekben a kritikus pillanatokban”

– tette hozzá.

A szombati bejelentések egyértelműen növelhetik a nyomást Nicolás Madurón, aki január 10-én kezdte meg második elnöki mandátumát. Az ellenzék és a nemzetközi közösség jelentős része úgy véli, jogtalanul tölti be az államfői tisztséget, a választások nem voltak méltányosak. Ugyanakkor Oroszország, Törökország és Irán továbbra is Nicolás Maduro pártján áll. Az Európai Unió eddig óvatosabb álláspontot képviselt az ügyben a szabad választások jelentőségét hangsúlyozva. (mti)

Kiemelt kép: Mike Pompeo az ENSZ BT venezuelai helyzettel foglalkozó rendkívüli ülésén MTI/EPA/Jason Szenes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik