Nagyvilág

A kanyarójárvány miatt rendkívüli állapotot hirdettek Washingtonban

Az okokat nem nevezték meg, de azért az oltási hajlandóság beszédesen alacsony ebben az államban.

Washington állam kormányzója bejelentette a rendkívüli állapotot, miután több tucat új kanyarós megbetegedést regisztráltak Clark megyében, amelyben az állam legalacsonyabb oltási hajlandóságát mérték. Jay Onslee kormányzó úgy fogalmazott, a járvány rendkívüli közegészségügyi kockázatot jelent, amely könnyedén szétterjedhet az egész államban, így az állam mozgósít minden egészségügyi erőforrást, ami segíthet a betegség mielőbbi megállításában, ha pedig ez nem elég, további államoktól is segítséget kérnek majd.

A Clark megyei közegészségügyi intézet már most harminc kanyarós betegről tud, akik mind január elseje óta lettek betegek, és még kilencről, akik kanyarógyanúval jelentkeztek. A betegek közül huszonhatan nem voltak beoltva a betegség ellen, huszonegyen egy és tíz év közötti gyerekek, egy nagykorú betegről tudnak, a többiek pedig tizenegy és tizennyolc év közöttiek. Az állam kiadott egy listát a nyilvános helyekről, ahol a fertőzöttek megfordultak, ezek között számos iskola és templom található, de nagyáruház és repülőtér is van a listán. Hogy a betegség nem tiszteli a megyehatárokat, azt az is bizonyítja, hogy a Seattle-nek is otthont adó King megyében is találtak már kanyarós beteget, egy ötvenes éveiben lévő férfit kórházban kezelnek.

Clark megyében egyébként a legalacsonyabb a beoltottság aránya az egész államban, csak a diákok 77,4%-a csinálta végig az oltási programot. Pedig a kanyaró, mely köhögéssel, orrfolyással, torokfájással, lázzal és bőrkiütésekkel jelentkezik, extrém gyorsan fertőz és akár halálos is lehet, leggyakrabban pedig kisgyerekek körében fordul elő. Mindez azonban vakcinákkal könnyedén kordában tartható volt, amíg az oltástagadó mozgalom nem tett szert ekkora népszerűségre.

via CBS News, kiemelt kép: kanyaróvírus, Europress/CAVALLINI JAMES/BSIP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik