Nagyvilág

Diákok ezrei tüntettek Németországban és Svájcban a klímaváltozás ellen

Diákok ezrei tüntettek pénteken szerte Németországban és Svájcban, amiatt tiltakozva, hogy a két ország vezetése nem tesz megfelelő lépéseket a klímaváltozás ellen.

A demonstrációkhoz – amelyeket több tucat városban megszerveztek – az a svéd kezdeményezés adott ötletet, melynek keretei közt középiskolás tanulók hetente tartanak sztrájkot, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás fontosságára.

A berlini tüntetések fókuszában az a közelgő döntés állt, amelyet Németországban a kőszénhasználat felszámolásáról készülnek hozni.

Peter Kneffel / dpa / AFP / Europress

Németország még mindig erősen függ a barnakőszéntől, egy olyan fosszilis energiahordozótól, melynek károsanyag-kibocsátása nagy mértékben hozzájárul a légköri felmelegedést okozó üvegházhatás kialakulásához – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Egy szakértőcsoport azt tervezi, hogy még a hónap folyamán előáll egy javaslatcsomaggal arról, Németország a következő évtizedekben hogyan tudna áttérni a kőszénről a megújuló energiahordozókra.

Ők szívják meg legjobban a klímaváltozást
A hosszúszárnyú bálnákra és a császárpingvinekre hat majd leginkább a globális felmelegedés az Antarktisz környékén, a tengerfenéken lakók viszonylag biztonságban vannak.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Fabrice Coffrini

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik