Nagyvilág

Emberi hamvakkal teli urnák sodródtak partra Hollandiában

Elnézést kért egy holland hajózási társaság egy nagyon szerencsétlen baleset miatt, miután három, emberi hamvakkal teli temetkezési urnát sodort partra a víz Hollandiában, írja a The Guardian.

Az urnákra az utóbbi öt napban egy diák, egy halász és egy nő talált rá Katwij és Noordwijk strandjain Hágától északra. Mint kiderült, mindhárom urna ugyanabból a német krematóriumból származott, a fedelekre pedig rá volt pecsételve az elhunytak születési és halálozási ideje.

Belenéztünk, mert azt hittük, hogy valamit, például drogot rejtettek el benne. Aztán kiderült, hogy tényleg emberi maradványokat rejtenek. Ezután elkezdtünk nyomozni, és egyre bizarrabb lett a történet

– mesélte a 14 éves Maarten van Duijn, aki édesapjával talált rá az egyik urnára.

A német Ostsee-Zeitung című lap korábban arról írt, teljes rejtély övezi, hogyan kerülhettek az urnák az Északi-tengerbe, hiszen Németországban nagyon szigorúan szabályozzák az elhunytak maradványainak kezelését.

Ritka kivételektől eltekintve tilos a hamvakat a kertben vagy a lakásban tartani, ezért a maradványokat szinte mindig vállalkozók kezelik. A tengerben való temetés csak speciális, biológiailag lebomló urnákkal lehetséges, de ezek egyértelműen nem olyanok voltak

– fogalmaztak.

A rejtély aztán nagy nehezen úgy oldódott meg, hogy egy holland hajózási társaság közleményt adott ki, melyben arról számoltak be, hogy egy tömeges tengeri temetésbe csúszott súlyos hiba, amikor az egyik alkalmazott kezéből kicsúszott a három urna, egyenesen be a vízbe.

Silvia Roos, a cég szóvivője elmondta, hogy két elhunytat azóta már el is temettek a tengeren, és hamarosan a harmadikkal is hasonlóan cselekednek. Azon egyelőre gondolkoznak, hogyan lehetne elnézést kérni a legkellemetlenebb incidens miatt a hozzátartozóktól. Nem lesz egyszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik