Nagyvilág

Nyolc nyelvre lefordították a tüntetők követeléseit, világgá kürtölik az öt pontot

Alig öt napja létezik, de lassan már négyezer külföldi magyar számára szolgál amolyan információs csomópontként a nemrég indult magyarországi tüntetésekkel kapcsolatban a „Hazajöttünk túlórázni” Facebook-csoport.

Sokan a csoporton keresztül találtak egymásra saját városukban vagy régiójukban, ezzel is katalizálva a külföldi magyar közösségek politikai szerveződését. Az elmúlt napokban tizenegy európai városban szerveződött szimpátiatüntetés a magyarországi tüntetésekhez kapcsolódva és a napokban további demonstrációk várhatók.

Benedek Márton, a csoport egyik koordinátora a 24.hu megkeresésére elmondta, a megfélemlítésre játszó magyarországi politikai közeg abszolút ellentétekén tudatosan nyíltan működik ez a csoport, ahol a tagok szabadon ütköztethetik véleményüket a magyarországi tüntetéssorozattal kapcsolatban. Idáig csak elenyésző példák voltak nyíltan uszító vagy félelemkeltő üzenetek megjelenésére.

Arról is beszélt, örül neki, hogy a közösségszervezés mellett igazi önkéntes munkára sarkallta a csoport működése több tagjukat is.

Egyik tagunk például lefordította az ellenzék ötpontos követelését négy nyelvre, amelyhez más tagok hozzáadták saját fordításukat másik négy nyelven. Következő lépésként a Twitteren szeretnénk az ellenzéki követeléseket összesen nyolc nyelven terjeszteni

– mondta Benedek.

40 tüntető adta át a követeléseket a dublini magyar nagykövetségnek
Pálffy István nagykövet nem tartózkodott házon belül, úgyhogy egy munkatársa kapta meg az öt pontot.

Létre is hoztak már egy központi Twitter-fiókot a csoport nevében, amelyen keresztül informálni tudják a magyar és külföldi hírügynökségeket a külföldön szerveződő magyar szimpátiatüntetésekről.

Cavalli Edina, a csoport egyik tagja lapunknak arról beszélt, a lefordított öt pontot a tervek szerint minél több nemzetközi médiumnak, politikusnak és EP-képviselőnek el akarják küldeni. Többen pedig szórólapon osztogatják a követeléseket a szolidaritási tüntetések alatt.

A Kanadában élő nő Justin Trudeau kanadai miniszterelnök irodájának is továbbítja a petíciót. Sőt, úgy tudja, hogy a német fordítás a Fidesszel egy pártcsaládban lévő Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) például már el is jutott „szégyelljétek magatokat” hozzáfűzéssel.

Ez az a petíció ugyebár, amit az ellenzéki politikusok vasárnap megpróbáltak élő adásban felolvasni a köztévében, sikertelenül.

Orbán örül minden eldobott füstbombának
Éhezi és szomjazza az erőszakot. Hát tüntess erőszakmentesen!

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik