Belföld

Nehezen lehetne jobb ellenséget találni a kormánynak

A rendőrség őrizetbe vett a Kossuth téren egy 32 éves belga-kanadai állampolgárt a Kossuth téren múlt szerda éjjel, majd péntek délutánig benn tartották. A férfit azzal gyanúsítják, hogy rendőrt bántalmazott a rabszolgatörvény elleni első tüntetésen, hivatalos személy elleni csoportos erőszakért pedig akár 8 év börtön is kiszabható.

Az Index azt írja, Adrien Beauduin korcsolyázni indult a Városligetbe szerda este, előtte ki akart nézni a Kossuth térre, végül pedig ott ragadt.

Beauduin tavaly szeptemberben érkezett Magyarországra, CEU-n genderelméletből phd-zik. Korábban tüntetett már a hajléktalanrendelet és a CEU elűzése ellen is, tiltakozott az gender szak megszüntetése ellen is. 

A férfi szerda éjjel a Parlament előtt egyedül ácsorgott, pár méterre az egyik szánkó felgyújtása által okozott tűztől. Ekkor a rendőrsorfal ék alakban nekilódult, hogy folyosót csináljanak a tűzoltóknak, Beauduin így a rendőrök és az égő szánkó között rekedt.

Azt mondja, nem hallott figyelmeztetést, a rendőrök egyszer csak a tűz felé lökték, majd a fenyőfa felé esett, előtte emberek kerültek a földre, ő pedig félt, hogy ráesik az égő szánkóra.

Úgy emlékszik, lehet, hogy kitette a kezét, hogy megőrizze az egyensúlyát, a rendőrök ekkor mögötte voltak. Azonban elesett, majd két rendőr megragadta, felemelték és bevitték a Parlament árkádja alá.

Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítanak egy CEU-s diákot
Öt embert gyanúsítanak pont ugyanazzal: hogy a rendőrök felé rúgtak, és bal kézzel ütöttek.

Összesen öt embert állítottak elő, a férfi hajnal háromkor kapott tolmácsot, majd hajnalban átvitték őket a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe. Beauduin a TASZ ügyvédjén keresztül szembesült vele, mennyire súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják.

Az előállítása indoklásában az olvasható, hogy „legalább négy társával” „folyamatosan támadta” a rendőrsorfalból a tűz felé folyosót nyitó rendőröket, „bal kezével az előtte álló rendőrt többször megütötte és lábaival is felé rúgott”. 

A férfi azt mondja, nagyon örülne, ha előkerülne a rendőrsorfal mögötti rendőrségi kamera felvétele, hiszen akkor egyértelműen kiderülne, hogy nem ütött vagy rúgott meg senkit.

Az előállítás során kiderült, hogy a többi őrizetbe vett személyt is ugyanazzal gyanúsítják: hogy baljukkal megütöttek egy rendőrt, a lábukkal meg felé rúgtak. A férfi ehhez képest jobbkezes, ráadásul mint mondja, olyan gyorsan történt a rendőrök megindulása, hogy folyamatos támadásukról beszélni értelmetlen.

Beauduin egyébként nem is ismerte a másik négy embert, arról nem is beszélve, hogy egyébként sem túl életszerű, hogy pontosan ugyanolyan mozdulatokkal küzdenének meg a rendőrökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik