Nagyvilág

Pintér Sándor úgy engedhet be bárkit az országba, hogy nyoma sem marad

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy november 11-én éjjel Magyarországra érkezett Nikola Gruevszki, a korrupcióért elítélt volt macedón kormányfő. Politikai menedékjogot kapva Budapesten éli az életét, egyik rózsadombi ebédje közben meg is próbáltunk kérdezni tőle:

Budán ebédelt Nikola Gruevszki, megpróbáltunk kérdezni tőle – videó
Ahogy más veszélyeztetett menekültek, úgy ő is sofőrrel indult drága étterembe.

Két fontos dolog viszont azóta sem derült ki az ügyről:

  • így az sem, amire megpróbáltunk nála is rákérdezni, igazuk van-e a német híroldalaknak abban, hogy a magyar kormány segítette Gruevszki szökését Macedóniából? Ezt a kormány tagadja, perdöntő bizonyíték pedig nem került még elő.
  • Hogyan léphette át Gruevszki legálisan a szerb-magyar határt?

Ez utóbbi kérdés megválaszolásához egy lépéssel közelebb kerültünk, noha többet nem tudtunk meg. Éppen az derült ki ugyanis, hogy ha a kormány úgy akarja, ez sem fog soha kiderülni.

Közérdekű adatigénylésünkre legalább is azt a választ kaptuk, hogy

a Belügyminisztériumnak nincs információja arról, hogy kiknek és milyen indokkal engedélyezi a belügyminiszter, hogy külön engedéllyel átlépjék az országhatárt.

Ami azt jelenti, nincs nyoma annak, hogy Pintér Sándor kiket és miért enged be az országba, így ha valakinek jó politikai kapcsolatai vannak és el akarja titkolni, hogy Magyarországra jönne, akkor még letelepedési kötvényt sem kell vásárolnia. Merthogy a belügyminiszter ezek szerint nyom nélkül engedélyezheti valakinek a határátlépést.

Nikola Gruevszki
Fotó: Georgi Licovski / EPA / MTI

Korábban megírtuk, hogy a külügyminisztérium is intézhetett Gruevszkinek papírokat a tiranai magyar nagykövetségen, ahol a kormány állítása szerint jelentkezett a macedón politikus, és ahonnan magyar diplomaták kísérték Budapestig. Ez tűnik a valószínűbb forgatókönyvnek, de sem erről, sem arról, hogy a belügyminisztérium járt-e közben Gruevszki ügyében, nem hajlandó információt elárulni a magyar kormány. És a diplomaták is mélyen hallgatnak.

Pintér Sándor sem árult semmilyen konkrétumot korábban a DK-s Vadai Ágnes kérdésére azzal kapcsolatban, hogy adott-e ki a Belügyminisztérium vagy az idegenrendészeti hatóság Gruevszkinek olyan okmányt, amellyel átléphette a magyar határt. A miniszter válasza az volt: az idegenrendészeti hatóságok a menekültügyi eljárásról más hatóságokat sem tájékoztathatnak, csak a kérelmezőt.

Így annyi bizonyos csak, hogy a macedón exkormányfővel a magyar törvényeken átlépve kivételeztek, amikor Budapestig engedték utazni, sőt utaztatták a magyar diplomaták. Ez pedig csak úgy történhetett meg, hogy legálisan lépett be az országba, különben Szerbiába kellett volna visszaküldeni.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik