Nagyvilág

3 év börtönre ítélték Trump ügyvédjét

Rácsok mögé került.

Egy amerikai bíróság 36 hónapig tartó tartó börtönbüntetéssel sújtotta Donald Trump amerikai elnök egykori személyes ügyvédjét. Michael Cohen korábban bűnösnek vallotta magát a kampányfinanszírozási törvények megsértésében, valamint többszörös adócsalásban, és banki csalásban.

Ezt akkor követte el, amikor a 2016-os elnökválasztás hajrájában lefizetett két nőt, egy pornószínésznőt és egy Playboy-modellt, hogy ne számoljanak be arról, Trump megcsalta velük feleségét.

Börtönbe küldenék Trump volt ügyvédjét
Hiába együttműködő, a szövetségi ügyész börtönt kér Michael Cohenra

Emellett két hónapig tartó börtönbüntetéssel sújtották azért, mert hazudott a kongresszusnak. Ezt szintén beismerte. 

A szövetségi ügyészek szerint Cohen az akkor már elnökjelölt Trump tudtával, irányításával és utasítására hajtott végre a törvénytelennek számító hallgatási pénzek kifizetését. Azaz maga az elnök is törvénysértést követett el.

Ezzel kapcsolatban Neal Katyal, az Egyesült Államok kormányának egykori ügyvédje (solicitor general) Twitter-oldalán megjegyezte:

Ez rossz hír Trump számára. A legtöbb helyen a főnök utasítására bűncselekményeket végrehajtó beosztottak kisebb büntetést kapnak, mint a főnök.

Persze kérdés, hogy a republikánus képviselőket és szenátorokat mennyire érdekli, hogy az elnök bűncselekményt elkövetve megszegte a kampányfinanszírozási törvényt, és megindítják-e ellene a közjogi felelősségre vonást, az impeachmentet.

A republikánusokat nem érdekli, ha az elnök bűncselekményt követ el
Szövetségi ügyészek szerint Trump az amerikai demokráciát veszélyeztető bűncselekményt követett el.

Kiemelt képen Michael Cohen, Trump ügyvédje. Fotó: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

Ajánlott videó

Olvasói sztorik