Nagyvilág

Börtönbe küldenék Trump volt ügyvédjét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 12. 08. 07:36

Hiába együttműködő, a szövetségi ügyész börtönt kér Michael Cohenra

A New York-i bírósághoz benyújtott beadványban a vádhatóság képviselője elismerte, hogy Michael Cohen együttműködött a Robert Mueller vezette különleges bizottsággal és – a vádirat szerint – hasznos információkkal segítette a vizsgálatokat az orosz befolyásolási kísérletekről az amerikai elnökválasztás idején.

A szövetségi ügyész ennek dacára kiadós börtönbüntetést kért a volt ügyvédre. Részletesen felsorolta a Cohen által elkövetett bűnöket, köztük az adó-, és banki csalást, egy pornószínésznőnek eszközölt pénzátutalást Donald Trump nevében és a hatóság félrevezetését.

Az ügyész 51 hónaptól 63 hónapig terjedő börtönt kért kiszabni a vádlottra. Michael Cohen már augusztusban elismerte bűnösségét, azt is, hogy hamis vallomásával félrevezette a kongresszusi vizsgáló bizottságokat. Az enyhébb büntetés reményében együttműködött a Mueller vezette bizottsággal.

A bizottság nyomozóinak a többi között kisebbíteni igyekezett a szerepét egy Moszkvában felépítendő Trump-toronyról szóló tárgyalásokon, és azt állította, a kongresszusi bizottságok előtti meghallgatása előtt konzultált a Fehér Házzal.

Az ügyészi beadvány szerint 2015 novemberében egy orosz állampolgár megkereste Cohent és azt javasolta, hogy hozzon össze egy találkozót Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, amely elősegíthetné a moszkvai Trump-torony ügyét. Az orosz állampolgár – az ügyészség szerint – állítólag azt mondta, a találkozónak nagy jelentősége lenne politikai és üzleti szempontból is. Cohen a javaslatot nem vette figyelembe, mert más jellegű orosz kapcsolatai voltak.

Michael Cohen ügyvédje a Mueller-bizottsággal történt együttműködésre hivatkozva kérte a várható büntetés enyhítését, a börtönbüntetés elengedését. A New York-i ügyészség azonban nem fogadta el a kérést. Álláspontjuk szerint Cohen cselekedeteit a személyes kapzsiság motiválta, és mint megállapították, a volt ügyvéd

többször felhasználta hatalmát és befolyását csalárd célokra.

Pénteken este a Mueller-bizottság nyilvánosságra hozott Paul Manafortra, Trump elnökválasztási kampányának első menedzserére vonatkozó információkat is. Ezek szerint Manafort többször is hazudott, a többi között egy orosz hírszerzői kapcsolatokkal rendelkező politikai konzultánssal folytatott megbeszéléseiről és a Trump-kormányzat tisztségviselőivel fenntartott kapcsolatairól. Azokat még azután is ápolta, hogy 2017-ben vádat emeltek ellene.

A Mueller-bizottság szerint Manafort nem mondott igazat a Konsztantyin Kilimnik feltételezett orosz hírszerzői kapcsolatokkal rendelkező ukrán állampolgárral fenntartott viszonyáról sem. Manafort ügyvédje nem kommentálta a nyilvánosságra került dokumentumokat. Donald Trump pénteken este Twitter-bejegyzésében a Cohenra kért börtönbüntetésről és a nyilvánosságra került dokumentumokról azt írta:

teljes egészében tisztázza az elnököt. Köszönet érte.

US President Donald Trump(R), looks at Russia's President Vladimir Putin as they take place for a family photo, during the G20 Leaders' Summit in Buenos Aires, on November 30, 2018. - Global leaders gather in the Argentine capital for a two-day G20 summit beginning on Friday likely to be dominated by simmering international tensions over trade. (Photo by Juan MABROMATA / AFP)
Ez lehet a bizonyíték arra, hogy az oroszok zsarolták Trumpot
A Kreml beismerte, hogy Donald Trump volt ügyvédje megkereste őket.

Kiemelt kép: Drew Angerer/Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.