Nagyvilág

Európai razzia indult a calabriai maffia ellen

Az összehangolt akciókat Németországból irányítják.

Nagyszabású razzia kezdődött szerda reggel több országban az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt ‘Ndrangheta ellen. Az akciót Észak-Rajna-Vesztfáliából irányítják. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) közölte: Németország és Olaszország mellett Belgiumban és Hollandiában is házkutatások voltak és őrizetbe vettek feltételezett ‘Ndrangheta-tagokat.

Sajtóértesülés szerint az akció Spanyolországot és a dél-amerikai térséget is érinti. A Der Spiegel úgy tudja, az akciót több évig tartó (pénzmosáshoz, kokainkereskedelemhez kapcsolódó) nemzetközi nyomozás előzte meg. Ez az 1951 óta működő BKA legnagyobb ügye.

A németországi rajtaütésekre a BKA 240 munkatársát és a szövetségi rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat az érintett tartományok több száz rendőre támogatja.

Az eljárás 47 gyanúsított ellen irányul, jelentős részük évtizedek óta Németországban él, vendéglőket, egyéb vállalkozásokat működtet. A hatóságok több mint 65 helyszínen – irodákban, lakásokban, vendéglőkben – tartanak házkutatást, és húsznál is több elfogatóparancsot igyekeznek végrehajtani.

A Der Spiegel szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban.

A ‘Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben.

Elfogták a Cosa Nostra új, 80 éves főnökét
A Keresztapa mellett a maffia 45 tagját is őrizetbe vették.

A műveletet az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust hangolja össze, és a hágai központú szervezet közöl majd részletes adatokat róla. (mti)

Kiemelt kép: Razzia az Osteria de Mario nevű olasz vendéglõben az észak-rajna-vesztfáliai Pulheimben. MTI / EPA / Sascha Steinbach

Ajánlott videó

Olvasói sztorik