Nagyvilág

Elfogták a Cosa Nostra új, 80 éves főnökét

A Keresztapa mellett a maffia 45 tagját is őrizetbe vették.

Palermóban a helyi szervezett bűnözés 46 tagját vették őrizetbe köztük a Cosa Nostra új vezetőjét, Settimo Mineót. Az akció újabb csapást jelent a Kupolára, a szicíliai maffia folyamatosan megújuló legfőbb vezető szervére. A 80 éves Settimo Mineót május végén lett a Cosa Nostra új vezetője, a tavaly novemberben börtönben elhunyt Toto Riina utódja.

Azon a maffia-találkozón választották meg Keresztapának, amelyet 1993 óta először, Palermóban tartotta. Settimo Mineo a palermói Tüköry utcában található ismert ékszerbolt tulajdonosa. Karrierje a maffiában a nyolcvanas években kezdődött, amikor a Toto Riinától Corleone városából vezetett Cosa Nostra klánjai között közvetített.

1984-ben és 1993-ban is letartóztatták, több mint 15 évet ült már börtönben. Híressé vált válasza Giovanni Falcone az 1992-ben maffiagyilkosságban felrobbantott szicíliai ügyésznek, akinek azt mondta, életében nem hallott a maffiáról.

Settimo Mineo megválasztásával Keresztapának a szicíliai maffia az olasz államnak is hadat üzent, hiszen Toto Riina egykori emberének kinevezése a Kupola újraélesztését jelentette. Bár már többször lefejezték a Cosa Nostrát, máig jelentős a bevétele a kábítószer-kereskedelemből, védelmi pénzekből, uzsorából és az internetes fogadásokból.

Settimo Mineo a Keresztapák megszokott életét élte: nem használt mobiltelefont, gyalog közlekedett. Feladata volt a szicíliai és az egyesült államokbeli családok közti kapcsolattartás is, nemrégen vízumot is kért az USA-ba, de ezt nem kapta meg. Az olasz hatóságok szerint Settimo Mineo Keresztapává választása azt bizonyítja, hogy a Cosa Nostra jelenlegi vezetője nem a ’90-es évek óta körözött Matteo Messina Denaro, akinek hatalma már csak a szicíliai Trapani térségére korlátozódik. (mt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik