Nagyvilág
Loggerhead Sea Turtle go to the Mediterranean sea

Őrült időjárás: tengerbe fagynak a teknősök

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 12. 04. 12:22

Egyre később indulnak éves vándorlásukra az észak-amerikai teknősök, köztük több veszélyeztetett faj is. Ez önmagában nem lenne probléma, csakhogy a melegedő vizek miatt az állatok sokszor túl sokáig maradnak északon, váratlanul éri őket a hideg, és megfagynak: ez történt most 190 példánnyal a massachusettsi félszigeten.
Korábban a témában:

Komoly fenyegetést jelent a globális felmelegedés több észak-amerikai teknősfajra is, közülük sok ráadásul már most súlyosan veszélyeztetett státuszban van az IUCN vörös listája szerint, de ha ez így folytatódik, a kihalás szélére is sodródhatnak. Az állatok a melegedő vízhőmérséklet hatására ugyanis később kezdik el az éves vándorlásukat délebbre, a fészekrakó helyükre, a tél viszont gyakran meglepi őket, és sokszor halálra fagynak. Ez történt most november végén 190 teknőssel is Cape Codnál: vándorlás közben egészen egyszerűen megfagytak, mert egy váratlan hidegfront lehűtötte annyira a vizet, hogy nem tudtak kimenekülni az öbölből.


A Mass Audubon rezervátum az NBC Newsnak elmondta, hogy hálaadásig a mostani 190-nel együtt már 400 teknőst találtak a vizekben, amelyeknek nem tudták megmenteni az életét. Az elpusztult állatok között vannak olyan súlyosan veszélyeztetett fajok is, mint például az atlanti fattyúteknős, amely

igencsak közel van ahhoz, hogy a kihalás szélére sodródjon.

A teknősök a melegedő vizek hatására nem indulnak el időben a szokásos éves vándorlásukra, hanem tovább a hidegebb területeken maradnak. Az 1990-es években az állatok még október környékén érkeztek meg Cape Codra, most viszont novemberig húzzák a költözést, ilyenkor pedig a víz már sokkal hidegebb, mint októberben szokott. Ez még magában nem lenne probléma, de ha jön egy hűvösebb áramlat, mint amilyen most is, az katasztrófával végződhet. Ilyenkor a vándorlás során a teknősök a hidegtől egészen egyszerűen mozásképtelenné válnak, és előbb-utóbb halálra fagynak.

Cape Codnál a probléma alapvetően az, hogy a teknősök annyira lelassulnak, hogy nem jutnak ki időben az öbölből, és megfagynak a hideg vízben. Az egyébként is gyakori, hogy a Mass Audubon rezervátum dolgozóinak a belassult, hidegtől megdermedt teknősöket menteni, de ilyenkor általában hamar vissza lehet őket hozni az életbe, és nem kell sok idő ahhoz, hogy újra a szabadba engedhessék őket. A hirtelen hidegfronttal azonban teljesen más a helyzet.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.