Nagyvilág

65 ezren tüntettek Brüsszelben a bolygóért

Körülbelül 65 ezren vonultak vasárnap Brüsszel utcáira, hogy az éghajlatvédelemért tüntessenek, nem sokkal azelőtt, hogy a lengyelországi Katowicében megkezdődött az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves ülése (COP24).

A belga rendőrség közlése szerint mintegy 65 ezren vettek részt a tüntetésen, sokuk kerékpáron.

A tüntetők a nemzeti, európai és globális szén-dioxid-kibocsátás korlátozására irányuló szigorúbb intézkedések meghozatalára sürgették a kormányokat.

A tiltakozók végigvonultak a belga fővárosnak azon a negyedén, amely az Európai Unió székhelyének ad otthont. Többük olyan feliratú transzparenseket emelt magasba, mint

nincsen B-terv

vagy

Első az éghajlat, második a politika.

Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/AFP/Europress

Charles Michel belga miniszterelnök hatalmas sikernek nevezte a menetet, és megígérte, hogy megvédi az ambiciózus célokat a két hétig tartó ENSZ klíma-csúcstalálkozón.

A COP24 hivatalosan vasárnap kezdődött meg, de a megnyitóját csak hétfőn tartják.

A december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Trump azt mondja, ő túl intelligens ahhoz, hogy higgyen a klímaváltozásban
Ezért nem hiszi el a nemrég kiadott kormányzati jelentésben tárgyalt veszélyeket sem.

Kiemelt kép: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/AFP/Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik