Nagyvilág

A kormány szerint nem kell mindenkire alkalmazni a menekültügyi szabályokat

A menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat,

mondta hétfőn a parlamentben Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten Magyarországra menekült a hivatali visszaélés miatt két évre elítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök.

Az Index tudósítása szerint Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője hozta fel a témát azzal, hogy az olyan, mint egy

egy Z-kategóriás kémfilm nagyon rossz forgatókönyve, amelyen nevetnénk, ha nem a magyar kormány közreműködésével történne,

A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány milyen szerepet játszott Gruevszki szökésében.

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára megerősítette azt az értesülést, hogy a macedón politikus valóban benyújtott menedékjog iránti kérelmet, méghozzá egy külképviseleten – azt nem árulta el, melyik országban. Hozzátette azt is, hogy a magyar hatóságok nem segítették Gruevszkit a Macedóniából való kijutásban, ám, jelzi az Index, azt már nem mondta el, hogy Albániában, Montenegróban vagy Szerbiában segítő kezet nyújtottak-e.

Orbán Balázs megjegyezte: Gruevszkinek lehetősége van menedékjogot benyújtani, és arra is lehetősége van, hogy beutazzon és meghallgassák, az eljárás ilyen módon való lebonyolítását pedig biztonsági okokból tették lehetővé.

Azt pedig, hogy a macedón politikusnak miért nem kell a tranzitzónában tartózkodnia, azzal indokolta, hogy a menedékjogi törvény szerint „a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben”. Gruevszki pedig a kormány álláspontja alapján ilyen, mert tíz évig volt miniszterelnök.

Eközben az ügyben az LMP illegális migráció támogatása miatt feljelentést tett. Erről Demeter Márta, a párt parlamenti képviselője beszélt hétfőn. Demeter közérdekű adatigénylést is benyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, amelyben kikérte Orbán Viktor Nikola Gruevszkinek írt meghívólevelét.

Az LPM társelnöke szerint a meghívólevelet 2017 őszén a macedón ügyészség és bíróság mutatta be Gruevszki büntetőeljárásával kapcsolatban, mert a volt macedón miniszterelnök e levélre hivatkozva próbálta visszaszerezni a hatóságoktól bevont útlevelét.

Kiemelt kép: Europress/Robert ATANASOVSKI/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik