Nagyvilág

Macedón belügy: Gruevszki Magyarországon várja menedékkérelme elbírálását

Pintér Sándorék tájékoztatására hivatkozva tagadták azt a sajtóértesülést, hogy továbbállt a börtön elől menekülő volt macedón miniszterelnök.

A macedón belügy cáfolta azt a feltételezést, hogy Nikola Gruevszki elhagyta volna Magyarországot – írja honlapján a macedón 1TV.

Még szombaton közölte a bolgár Focus hírügynökség, hogy a bukott macedón miniszterelnök pártja, a VMRO-DPMNE egy magas rangú tisztségviselőjétől úgy tudják, Gruevszki már nincs Budapesten, és Oroszországba vagy Törökországba tarthat.

Ám a macedón belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy a politikus, akire hazájában hivatali visszaélés miatt börtönbüntetést szabtak ki, továbbra is Magyarországon várja menedékkérelme elbírálását. Erről a magyar belügyminisztérium tájékoztatta őket.

A közleményből az is kiderül, hogy a tárca két vizsgálatot is folytat arról, milyen segítséggel szökhetett el Macedóniából az elítélt politikus. Részleteket a vizsgálat lezárulta után hoznak nyilvánosságra.

Mindeközben a macedón igazságügyi minisztériumban folyamatban van a Gruevszki kiadatására irányuló kérelemhez szükséges dokumentumok összeállítása, de nem tudni, ezeket mikor küldik meg Budapestnek. (Fotó: Europress – Robert ATANASOVSKI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik